Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 19 december 2023

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    De prestatieafspraken komen voort uit de Woningwet, waarin woningcorporaties, huurdersbelangenorganisaties en gemeenten afspreken wat elke partij kan bijdragen aan het (woon)beleid in de gemeente. Op dit moment beschikken we in Kaag en Braassem over meerjarige afspraken voor 2021 – 2024. Met alle ontwikkelingen, zowel landelijk als lokaal, is er een aantal toevoegingen en aanscherpingen nodig op deze afspraken. Het gaat dus om een toevoeging in de vorm van een addendum op de huidige meerjarige afspraken. Dit addendum is in de afgelopen maanden opgesteld in een gezamenlijk proces tussen de gemeente, de woningcorporaties MeerWonen en Woondiensten Aarwoude en de huurdersorganisaties Huurders MeerWonen en Stichting Bewoners Belangen Aarwoude. Het college heeft het addendum vastgesteld.

    Besluiten

    1. Het addendum prestatieafspraken 2024 vast te stellen


    Burgemeester
    1. Wethouder D. Kistemaker te machtigen om namens de gemeente deze afspraken te ondertekenen.

    Conform besloten

  2. 4.b

    Vanwege de wijziging in organisatiestructuur (vervallen van de functie afdelingsmanager en toevoegen van de functie clustermanager) is de budgethoudersregeling niet meer actueel. Deze regeling is herzien en door het college vastgesteld.

    Besluit

    1. De budgethoudersregeling Kaag en Braassem 2024 vast te stellen.

  3. 4.c

    De Omgevingsvisie is een dynamisch document. Dat betekent dat dit document mee dient te bewegen met de veranderingen en ontwikkelingen die spelen binnen onze gemeente en samenleving. De Omgevingsvisie wordt daarom periodiek bijgesteld. In de huidige raadsperiode zijn we aanbeland bij het eerste bijstelmoment van de Omgevingsvisie (versie 2024). De raad heeft in haar raadsakkoord gevraagd de Omgevingsvisie in ieder geval bij te stellen op de thema’s Wonen, Land- en Tuinbouw en Recreatie en Toerisme. Daarnaast is de Omgevingsvisie geüpdatet daar waar onderwerpen zijn ingehaald door de actualiteit. Tot slot is er een plan-m.e.r.-beoordeling opgesteld. De concept Omgevingsvisie en bijbehorende bijlage hebben inmiddels ter inzage gelegen. Dit heeft geresulteerd in meerdere zienswijzen waarop een nota van beantwoording is opgesteld. Het college besluit het concept van de Omgevingsvisie (versie 2024) en bijbehorende bijlagen voor te leggen aan de raad ter besluitvorming.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. De Omgevingsvisie (versie 2024) inclusief bijbehorende bijlagen vast te stellen.

  4. 4.d

    Het verzoek betreft het wijzigen van de agrarische bedrijfswoning naar een plattelandswoning. Voorliggend ontwerpwijzigingsplan is de uitwerking van een positief besluit d.d. 6 september 2023 op een door initiatiefnemer op 3 juli 2023 ingediend principeverzoek (zaaknummer 559955). Na ondertekening van de planschadeovereenkomst wordt het ontwerpwijzigingsplan voor zes weken ter inzage gelegd om een ieder in de gelegenheid te stellen te reageren op het plan.

    Besluit

    1. Het ontwerpwijzigingsplan ‘Sotaweg 34 Roelofarendsveen’ vast te stellen;
    2. Een planschadeovereenkomst aan te gaan met de initiatiefnemer;
    3. Het ontwerpwijzigingsplan voor een periode van zes weken ter inzage te leggen.

  5. 4.e

    Bijgevoegd de annotatie voor het AB Holland Rijnland met op de agenda onder andere:
    - Jaarverslag 2022-2023 Regionaal Bureau Leerrecht Holland Rijnland
    - Kaderbrief 2025
    - Juridisch technische wijzigingen Huisvestingsverordening 2024

    Besluit

    Annotatie vast te stellen en deze in te laten brengen door de AB-leden in de schriftelijke ronde van het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland op 20 december 2023

  6. 4.f

    De initiatiefnemers hebben het bestaande bijgebouw achter Raadhuisstraat 2-2a te Woubrugge gesloopt en zijn voornemens om hier twee woningen te realiseren. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 10 november 2020 een positieve grondhouding op ingenomen. Het ontwerpbestemmingsplan is in lijn met het eerdere verzoek. Het bestemmingsplan wordt als ontwerp ter visie gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Raadhuisstraat 2b, Woubrugge’ in procedure te brengen.
    2. De anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers.
    3. Het concept raadsvoorstel vast te stellen onder voorbehoud dat er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

  7. 4.g

    Voor 8 januari staat een C&K-avond over Positieve gezondheid gepland. De raadsleden ontvangen via een korte inspiratiesessie door een jongerenwerker en de projectleider Positieve Gezondheid informatie over het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Ook wordt aantal praktijkvoorbeelden gedeeld waarbij Positieve Gezondheid in Kaag en Braassem wordt toegepast. Het college heeft het programma vastgesteld.

    Besluit

    • Het programma voor de C&K-avond van 8 januari over Positieve gezondheid vast te stellen

  8. 4.h

    In de aanpak van huiselijk geweld hebben veel partijen een rol. Een effectieve aanpak kan alleen door een gezamenlijke inspanning van inwoners, professionals, ervaringsdeskundigen en gemeenten. Een goede samenwerking is dus van belang. De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is een wettelijke taak van gemeenten. Zij hebben in de Wmo de opdracht periodiek een regiovisie te ontwikkelen. Omdat de regiovisie ‘Geweld hoort nergens thuis’ 2019-2023 afloopt, is een nieuwe visie opgesteld.

    Besluit

    1. Een zienswijze vast te stellen op de regiovisie aanpak Huiselijk Geweld Hollands Midden 2024-2028
    2. De raadsinformatiebrief vast te stellen.
    3. De reactie op het advies aan de Adviesraad Sociaal domein vast te stellen

  9. 4.i

    Elk jaar zijn wij verplicht om een cliëntervaringsonderzoek uit te voeren onder de Wmo-cliënten. Dit jaar is een uitgebreide vragenlijst gestuurd met hierop 257 reacties. Inwoners met een Wmo-indicatie beoordelen de gemeente in 2022 op meer punten positief dan in 2021. Er blijven aandachtspunten zoals vindbaarheid en de aansluiting in wensen en behoeften waar de gemeente zich op zal moeten gaan richten.
    Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    1. De raadsinformatiebrief Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2022 vast te stellen.

  10. 4.j

    Bij de Voortgangsmonitor 2023 zijn de budgetten bijgesteld conform de jaareindeverwachtingen. Nu het einde van 2023 nadert is voor sommige posten opnieuw bijstelling van het budget nodig zodat de facturen binnen het budget op die post kunnen worden betaald. Deze bijstellingen kunnen worden opgelost binnen programma 2 en zijn budgetneutraal.

    Besluit

    De technische begrotingswijzigingen 2023 vast te stellen.

  11. 4.k

    Op het terrein van voetbalvereniging MMO bevindt zich een voormalig handbalveld gerealiseerd op asfaltbeton. Er vinden geen handbalactiviteiten meer plaats op dit terrein en het veld heeft zodoende geen actieve functie meer op het sportcomplex. De voetbalvereniging is de afgelopen periode actief bezig geweest met het toekomstbestendig maken van het sportcomplex en heeft zelfstandig plannen gemaakt om de bruikbaarheid van het complex te optimaliseren. Een van de onderdelen hoe men dit wil realiseren is door het voormalig handbalveld van asfaltbeton om te vormen tot een duurzaam kunstgrasveld. Via deze doorontwikkeling kan MMO een nog grotere bijdrage leveren aan de doelen uit de Omgevingsvisie.

    Besluit

    1. Een eenmalige subsidie van € 76.000,- toe te kennen aan voetbalvereniging MMO voor het verder toekomstbestendig maken van het eigen sportcomplex.
    2. De raadsinformatiebrief toekomstbestendig sportcomplex MMO vast te stellen.

  12. 4.l

    In 2022 hebben de gemeenten in Holland Rijnland de Gemeenschappelijke Regeling Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland (GR SOZ) ingericht voor het uitvoeren van inkoop van en contractmanagement op jeugdzorg. Deze gemeenschappelijke regeling moet gewijzigd worden vanwege de beoogde toetreding van gemeente Voorschoten per 1 januari 2024. Ook moet de gemeenschappelijke regeling worden aangepast op grond van de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Het college heeft de gewijzigde GR SOZ vastgesteld.

    Besluit

    1. De gewijzigde GR SOZ vast te stellen

  13. 4.m

    De overeenkomst met Otolift Trapliften B.V. loopt af op 29 februari 2024. Wij hebben de mogelijkheid om de overeenkomst twee keer met twee jaar te verlengen. Het college besluit van deze mogelijkheid gebruik te maken en de overeenkomst met twee jaar te verlengen. Reden om te verlengen is de tevredenheid over de geleverde kwaliteit bij de inwoners en de betrouwbaarheid van deze leverancier.

    Besluit

    1. De overeenkomst Otolift Trapliften B.V. betreffende levering, plaatsing en onderhoud van trapliften te verlengen.

  14. 4.n

    Voor het houden van aanvullend toezicht tijdens de jaarwisseling 2023/2024 huren wij toezichthouders in van Cass Services B.V. Voor de duur van deze inzet moet Cass Services aangewezen worden als toezichthouder van de gemeente Kaag en Braassem.

    Besluit

    1. Medewerkers van Cass Services B.V. aan te wijzen als toezichthouders voor het houden van toezicht in aanloop naar en tijdens de jaarwisseling van 2023/2024.


    2. Het aanwijzingsbesluit vast te stellen.

  15. 5.a

    Het initiatief 1001Hectare, gestart door LTO Nederland en Urgenda, bevordert de aanleg van kruidenrijk grasland door boeren. Ze ontvangen een korting van €150 per hectare op gecertificeerde graskruidenmengsels, waardoor de prijs vergelijkbaar wordt met monocultuur graszaad. Deze korting geldt tot maximaal 6 hectare per boer.


    Kruidenrijk grasland verbetert de bodem, bevordert biodiversiteit en draagt bij aan klimaat- en waterbeheer. Het vermindert het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, met elke hectare die 500 kilo minder kunstmest nodig heeft. Bovendien leidt elke hectare kruidenrijk grasland tot een afname van 1000 kilo CO2-uitstoot.


    Financieel gezien is het aanleggen van 100 hectare kruidenrijk grasland in Kaag en Braassem een investering van €15.000, relatief lage kosten vergeleken met andere maatregelen. Dit bedrag kan gefinancierd worden uit de CUP-gelden. LTO verwacht veel interesse van boeren in Kaag en Braassem, gezien de voordelen van dit initiatief.

    Besluiten

    1. Een bedrag van €15.000,- bij te dragen uit de CUP-gelden voor het initiatief kruidenrijk grasland.

    1. Een bedrag van €15.000,- bij te dragen uit de CUP-gelden voor het initiatief kruidenrijk grasland.

  16. 5.b

    De initiatiefnemer is voornemens om het huidige gebruik van de woning Sotaweg 14 te Roelofarendsveen als burgerwoning juridisch-planologisch mogelijk te maken en de woning op termijn middels sloop-nieuwbouw te vervangen. Daarnaast zal er bedrijfsbebouwing worden gesaneerd. Het bestemmingsplan zal als ontwerp ter visie worden gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Sotaweg 14, Roelofarendsveen’ in procedure te brengen.
    2. De anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers.
    3. Het concept raadsvoorstel vast te stellen onder voorbehoud dat er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

  17. 5.c

    In de Dienstverleningsovereenkomst Participatiewet en aanverwante dienstverlening staan ook taken benoemd voor de uitvoering van de Wet op de gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs). Met ingang van 1 januari 2024 voert de gemeente Alphen aan den Rijn namens de gemeente Kaag en Braassem alle taken vanuit de Wet op de gemeentelijke Schuldhulpverlening voor nieuwe dossiers zelf uit, waar voorheen bepaalde taken werden uitbesteed. De oude dossiers blijven onder beheer van de partij (Future PLAN groep B.V) waaraan uitbesteed is. Gemeente Kaag & Braassem heeft een afzonderlijk contract met Future PLAN groep B.V. en dient daarom ook zelfstandig via bijgevoegd addendum de continuïteit van het afronden van de dossiers door deze externe partij te waarborgen. De huidige samenwerkingsovereenkomst met Future PLAN groep B.V. eindigt op 31 december 2023.

    Besluit

    1. Het addendum Overeenkomst Schuldhulpverlening vast te stellen.


    Beslispunt burgemeester:
    1. De clustermanager Ruimte en Sociaal te machtigen het addendum te tekenen.

  18. 5.d

    Met de gemeenteraad is afgesproken dat er direct na de vaststelling van de begroting 2024 een proces wordt gestart voor de Richtnota 2025 waar voorstellen worden voorbereid voor bezuinigingen, keuzes in taken en vergroten van inkomsten. Hiertoe is een bestuursopdracht opgesteld en vastgesteld door het college. Deze wordt besproken in een door het presidium in te plannen bijeenkomst in het eerste kwartaal van 2024.

    Besluit

    • De bijgevoegde bestuursopdracht vast te stellen voor het proces richting Richtnota 2025 als basis voor de begroting 2025 en Meerjarenperspectief 2025-2028.

  19. 5.e

    Er is een initiatief ingediend voor de omzetting van bedrijfswoning Floraweg 10, Roelofarendsveen naar een burgerwoning en het realiseren van een bedrijfswoning op Floraweg 31a, Roelofarendsveen. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Er wordt een weigeringsbesluit voorbereid richting de gemeenteraad óf het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning worden als ontwerp ter visie worden gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluiten

    1. De besluiten zoals beschreven in artikel 3 van de Coördinatieverordening gecoördineerd voor te bereiden.


    2a. Een weigeringsbesluit voor te bereiden richting de gemeenteraad.
    Óf
    2b. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Floraweg 10 en 31a, Roelofarendsveen’ in procedure te brengen.
    - Een positief ontwerpbesluit nemen op de aanvraag omgevingsvergunning W2023/036 voor het bouwen van een bedrijfswoning.
    - De anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers.
    - Het concept raadsvoorstel vast te stellen onder voorbehoud dat er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

    College kiest voor het in procedure van het ontwerp bestemmingsplan conform optie 2b. Wethouder Kistemaker wordt geacht tegen deze optie te hebben gestemd en kiest voor optie 2a.

  20. 5.f

    Initiatiefnemer is voornemens zijn perceel bekend als Ripselaan 6 te Rijpwetering te herstructureren; de initiatiefnemer runt ter plaatse een manage, een paardenhouderij en een opfokbedrijf voor jongvee. Aan de hand van voorliggend ontwerpbestemmingsplan het bouwvlak te vergroten naar 2 hectare ten behoeve van de uitbreiding van het parkeerterrein, de buitenrijbak van een overdekking voorzien, de voeropslag te vergroten en op het perceel een recreatiewoning realiseren. Om een dergelijke herstructurering planologisch juridisch mogelijk te maken dient het vigerende bestemminsplan “Buitengebied West” gewijzigd te worden. Voorliggend ontwerpbestemmingsplan is overigens de uitwerking van een positief besluit d.d. 2 juni 2021 op een door initiatiefnemer destijds ingediend principeverzoek . Om dit voornemen mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig, dit is dan ook de aanleiding van voorliggend ontwerpbestemmingsplan. Het college heeft positieve ontwerpbesluiten genomen op het bestemmingsplan en de aanvraag omgevingsvergunning. Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning worden gelijktijdig als ontwerp ter visie worden gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    1. De besluiten zoals beschreven in artikel 3 van de Coördinatieverordening gecoördineerd voor te bereiden.
    2. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Ripselaan 6 te Rijpwetering’ in procedure te brengen.
    3. Een positief ontwerpbesluit te nemen op de aanvraag omgevingsvergunning W2023/089 voor het bouwen van een vrijloop paardenstal en een overkapping en het milieuneutraal wijzigen van de inrichting.
    4. De ontwerp omgevingsvergunning vast te stellen.
    5. De planschadeovereenkomst aan te gaan met initiatiefnemer.
    6. Het concept raadsvoorstel vast te stellen onder voorbehoud dat er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

    College wil in de voorwaarden Omgevingsvergunning een borging van de recreatieve functie.

  21. 5.g

    Het presidium krijgt voorafgaand aan elke vergadering de geactualiseerde versie van de jaaragenda aangeboden. Deze versie is ter bespreking in het presidium van 8 januari 2024.

    Besluit

    De jaaragenda aan te bieden aan het presidium.


    College heeft een aantal aanvullingen.

  22. 5.h

    Op 10 oktober heeft het college besloten tot het invoeren van een systeem van zogeheten ‘omgekeerd mandaat’. Na dit besluit is een mandaatbesluit opgesteld, dat uitgaat van gemandateerde bevoegdheden tot het niveau van de clustermanager. De clustermanagers kunnen bevoegdheden mandateren aan medewerkers. Tot het moment dat die mandaten aan medewerkers in werking zijn getreden, blijven de mandaten uit het mandaatbesluit 2019 van kracht.
    Het college heeft de mandaatregeling 2024 vastgesteld.

    Besluit

    1. De mandaatregeling Kaag en Braassem 2024 vast te stellen.

    Besluit burgemeester:

    1. De mandaatregeling Kaag en Braassem 2024 vast te stellen.

    College spreekt af na 1e kwartaal tussentijds ervaringen te delen.

  23. 5.i

    Initiatiefnemer is voornemens om zijn gronden aan de noordkant van Oude Wetering, ingeklemd tussen de Googermolenweg en de Molendijk, te herontwikkelen ten behoeve van woningbouw. Het woningbouwprogramma betreft de realisatie van 8 levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen en 7 appartementen in het sociale segment (sociale huur). De locatie Googermolenweg is gelegen tussen de Ringvaartdijk en de woonwijk de ‘Kruidentuin’ en vormt een sluitstuk van de bestaande woonwijk ‘Kruidentuin’ en is stedenbouwkundig inpasbaar omdat de woningen aansluiten op het landschappelijke en collectieve karakter van de locatie

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Googermolenweg Oude Wetering’ vast te stellen;
    2. De concept anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers;
    3. Het conceptraadsvoorstel vast te stellen in het geval er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

    Portefeuillehouder wordt gemachtigd een tekstuele aanpassing te doen.

  24. 5.j

    Initiatiefnemer is voornemens om op het perceel Noordeinde 89 te Roelofarendsveen in het bestaande hoofdgebouw vier appartementen te realiseren en op het achtererf twee vrijstaande woningen te realiseren. Voorliggend ontwerpbestemmingsplan is de uitwerking van een positief besluit d.d. 22 februari 2022 op een door initiatiefnemer destijds ingediend principeverzoek. Om dit voornemen mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig.

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan “Noordeinde 89 Roelofarendsveen” vast te stellen;
    2. De concept anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers;
    3. Het conceptraadsvoorstel vast te stellen in het geval er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

  25. 5.k

    De nieuwe huisstijl voor de gemeente Kaag en Braassem wordt per 1 februari 2024 stapsgewijs ingevoerd. Deze ontwikkeling vloeit voort uit het communicatie uitvoeringsplan, behorende bij de strategische communicatievisie 2021 - 2024.


    Het logo van gemeente Kaag en Braassem is ruim 14 jaar geleden ontworpen, ter gelegenheid van de fusie van de gemeenten Alkemade en Jacobswoude. Intussen is de samenleving wezenlijk veranderd. Ook de rol van de gemeente, de manier waarop wij communiceren en waarop we ons willen presenteren naar inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en andere partijen. Dit vraagt om een actualisering/doorontwikkeling van ons logo en de daarbij behorende huisstijl.


    Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    De raadsinformatiebrief Uitrol nieuwe huisstijl vast te stellen.


    Portefeuillehouder wordt gemachtigd een tekstuele aanpassing in.

  26. 5.l

    De initiatiefnemer is voornemens om het huidige gebruik van zijn gronden behorend bij Hazenpad 1 te Roelofarendsveen juridisch-planologisch mogelijk te maken en tevens een nieuwe woning te realiseren. Het bestemmingsplan zal als ontwerp ter visie worden gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Hazenpad 1, Roelofarendsveen’ in procedure te brengen.
    2. De anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers.
    3. Het concept raadsvoorstel vast te stellen onder voorbehoud dat er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

  27. 5.m

    Alle karakteristieke panden en objecten binnen de gemeente, afgezien van de rijksmonumenten, zijn in beeld gebracht in het Erfgoedregister behorende bij de Erfgoedverordening. In aanvulling op de bestaande Erfgoedverordening wordt met voorliggend paraplubestemmingsplan een juridisch-planologisch kader voor de sloop van deze panden en objecten geboden. Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.

    Besluiten

    • Het ontwerpbestemmingsplan Parapluplan Karakteristieke Objecten ter inzage leggen.

    • Het ontwerpbestemmingsplan Parapluplan Karakteristieke Objecten ter inzage leggen.

  28. 5.n

    Het college wordt voorgesteld een straatnaam toe te voegen aan de kern Rijnsaterwoude in verband met de ontwikkeling en realisatie van 8 woningen achter het voormalig gemeentehuis (thans ‘Het Raadhuis’ en IKC ‘t Woud).

    Besluit

    Aan het project Hof van Wouwe in Rijnsaterwoude de straatnaam ‘Eendrachtspad’ toe te kennen.

  29. 5.o

    Op 1 januari 2024 start ons lokale jeugd- en gezinsteam. Dit team is verantwoordelijk voor het bieden van jeugd- en gezinshulp, het verzorgen van toegang tot specialistische jeugdhulp en het zorgen voor verbinding met lokale partners. Wij hebben als gemeente op 23 mei 2023 besloten om werkgeverschap voor dit lokale team bij Cardea te beleggen en hiervoor een incidentele subsidie voor twee jaar beschikbaar te stellen. Het college heeft besloten om voor deze subsidieverlening een subsidieovereenkomst met Cardea aan te gaan.

    Besluit

    Een subsidieovereenkomst met Cardea aan te gaan voor de uitvoering van taken op het gebied van toeleiding naar, advisering over, bepaling van, het inzetten van en het bieden van jeugdhulp voor de jaren 2024 en 2025.
    2. Aan de bestuurder van Cardea met ingang van 1 januari 2024 mandaat te verlenen voor het uitvoeren van bevoegdheden op grond van de Jeugdwet conform bijgevoegd mandaatbesluit.
    3. De bestuurder van Cardea te verzoeken het mandaat te aanvaarden.


    Besluit burgemeester:
    1. Wethouder G. van Duin te machtigen voor het ondertekenen van de subsidieovereenkomst.

  30. 5.p

    Stichting Leergeld geeft gezinnen met een minimuminkomen de mogelijkheid om bijvoorbeeld schoolspullen voor hun kinderen aan te schaffen. De
    huidige samenwerkingsovereenkomst met Stichting Leergeld eindigt op 31 december 2023 en het is gewenst om deze samenwerking voort te zetten in 2024. In het afgelopen jaar (cijfers tot oktober) zijn er 270 kinderen geholpen via Stichting Leergeld.


    Het college heeft besloten de overeenkomst te verlengen.

    Besluit

    1. De samenwerkingsovereenkomst met Stichting Leergeld te verlengen


    Beslispunt burgemeester:
    1. Clustermanager Ruimte en Sociaal te mandateren de verlenging te tekenen

  31. 5.q

    In november heeft het college onder voorbehoud van een positief advies van de OR het besluit genomen te komen tot een directiestructuur met twee directeuren,. De OR heeft positief op dit voornemen gereageerd, daarom is het voorlopige besluit nu omgezet in een definitief besluit. Per 1 januari 2024 bestaat de directie van de ambtelijke organisatie uit twee directeuren, waarvan één met de rol van gemeentesecretaris. De profielen en bemensing van deze functies volgt nog op een later moment. Gelet op de noodzaak wijziging mandaatregeling in verband met de nieuwe organisatiestructuur met clustermanagers is het noodzakelijk deze stap voor 1 januari 2024 te nemen, in combinatie met wijziging van de budgethoudersregeling.

    Besluit

    Het voorgenomen besluit van 7 november 2023 om te zetten in een definitief besluit ten aanzien van de inrichting van de topstructuur. Het nieuwe directiemodel vast te stellen dat uitgaat van een directie van twee leden, waarvan één met de rol van gemeentesecretaris.