Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 24 oktober 2023

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 3.a

    Op 30 oktober 2023 is er een vergadering van het AB van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Ter voorbereiding is een ambtelijk advies opgesteld.
    Op de agenda staat o.a. toetsing robuustheid, wijziging gemeenschappelijke regeling en Nota planning en Control.

    Besluit

    De annotatie voor het AB van de Omgevingsdienst West Holland van 31 oktober vast te stellen en deze door de portefeuillehouder(s) te laten inbrengen tijdens de vergadering.

    conform besloten

  2. 3.b

    De fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld en uit haar zorgen en vraagt meer aandacht voor mentale gezondheid. Het college heeft de beantwoording van de vragen vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 over mentale gezondheid vast te stellen.

    Conform besloten

  3. 3.c

    Met ingang van 1 januari 2023 is de Wet Nieuwe Procedure Vaststelling Verkiezingsuitslagen in werking getreden. Deze wet eist dat het college voor iedere verkiezing een Gemeentelijk Stembureau (GSB) instelt. Met onderhavig besluit zijn de leden en ondersteuners van het GSB voor de Tweede Kamerverkiezing benoemd.

    Besluit

    De leden en ondersteuners van het Gemeentelijk Stembureau te benoemen.

    Conform besloten

  4. 3.d

    De overeenkomst met TV Leimuiden komt voort uit het traject wat met s.v. Kickers’69 is doorlopen en de wijzigingen die op/aan het complex hebben plaatsgevonden. Vanuit de ontwikkeling van Leimuiden-West zijn er ook veranderingen voor de verenigingen op de complexen ontstaan. Naast de vernieuwde overeenkomsten met s.v. Kickers’69 ligt daarom ook de nieuwe overeenkomst met de tennisvereniging voor. Het college gaat een overeenkomst tot vestiging van het zakelijk recht van opstal aan met de tennisvereniging . Het college verleent mandaat aan de portefeuillehouder om de laatste tekstuele wijzigingen door te voeren over het onderhoud van de heg naast het complex van de tennisvereniging.

    Besluit

    1. Een nieuwe overeenkomst tot vestiging van het zakelijk recht van opstal tussen tennisvereniging Leimuiden en de gemeente aan te gaan.
    2. Wethouder G. van Duin te mandateren om tekstuele wijzigingen door te voeren.
    Burgemeester:
    1. Wethouder G. van Duin te machtigen om de overeenkomst te ondertekenen.

    Conform besloten

  5. 3.e

    In 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met de uitgangspunten voor de overdrachten van de sportcomplexen, waaronder ook de kunstgrasvelden. De betreffende verenigingen, Stichting Beheer Gemeentelijke Buitensportaccommodaties (SBGB) en de gemeente hebben deze uitgangspunten uitgewerkt in een concept overeenkomst. Dit concept is ook de basis geweest voor de voorliggende overeenkomst over het sportcomplex. In deze overeenkomsten zijn de uitgangspunten van de gemeente en de belangen van de vereniging samen gekomen. Ook hoort hierbij het vestigen van een nieuwe overeenkomst tot recht van opstal, in verband met wijzigingen aan het complex tussen de voetbalvereniging en de tennisvereniging. Het college heeft besloten de overeenkomsten aan te gaan.

    Besluit

    1. De overeenkomst tot overdracht van het sportcomplex en het kunstgrasveld aan s.v. Kickers ’69 met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 aan te gaan.
    2. Een nieuwe overeenkomst tot vestiging van het zakelijk recht van opstal tussen s.v. Kickers ’69 en de gemeente vast te stellen.
    Burgemeester
    1. Wethouder G. van Duin machtigen om beide overeenkomsten te ondertekenen.

    Conform besloten

  6. 3.f

    De Omgevingsvisie is een dynamisch document. Dit betekent dat dit document mee dient te bewegen met de veranderingen en ontwikkelingen die spelen binnen onze gemeente en samenleving. De Omgevingsvisie wordt daarom periodiek bijgesteld. In de huidige raadsperiode zijn we aanbeland bij het eerste bijstelmoment van de Omgevingsvisie (versie 2024). De raad heeft in haar raadsakkoord gevraagd de Omgevingsvisie in ieder geval bij te stellen op de thema’s Wonen, Land- en Tuinbouw en Recreatie en Toerisme. Daarnaast is de Omgevingsvisie geüpdatet daar waar onderwerpen zijn ingehaald door de actualiteit. Ook is de gemeente druk bezig met het opstellen van een Omgevingsplan, in eerste instantie voor het buitengebied. Het college gaat met de raad in gesprek over de voorgenomen wijzigingen van de Omgevingsvisie tijdens de Context & Kaders-avond van 13 november 2023. Ook zal de raad tijdens deze avond worden bijgepraat over de status van het Omgevingsplan. Het college stelt het programma voor deze C&K-avond vast.

    Besluit

    1. Het programma inclusief bijlagen voor de C&K-avond Omgevingsvisie en Omgevingsplan van 13 november 2023 vast te stellen.

    Conform besloten

  7. 3.g

    De Regionale Experttafel Holland Rijnland (hierna: RET HR) is een samenwerking tussen verschillende jeugdhulpaanbieders, inhoudelijk deskundigen, onderwijspartners en gemeenten met als doel duurzame maatwerkoplossingen te realiseren voor jeugdigen en gezinnen met een complexe hulpvraag. Om de samenwerking en de afspraken hierover tussen de deelnemende jeugdhulpaanbieders en gemeenten te formaliseren is een samenwerkingsconvenant opgesteld. Het college heeft besloten dit Samenwerkingsconvenant Regionale Experttafel Holland Rijnland vast te stellen.

    Besluit

    Voorgesteld besluit
    1. Het Samenwerkingsconvenant RET Holland Rijnland vast te stellen


    Burgemeester:
    1. Wethouder Van Duin volmacht te geven om het convenant te ondertekenen.

    Conform besloten

  8. 4.a

    De regionale dienst Hecht legt een eerste begrotingswijziging 2023 voor. Als gevolg van de cao-afspraken tussen de werkgeversorganisaties (VNG/WSGO) en de bonden nemen de loonkosten van Hecht significant meer toe dan het afgesproken indexeringskader zoals deze voor 2023 door de regionale werkgroep Financiële Kaderstelling Gemeenschappelijke Regelingen is vastgesteld. Hecht vraagt de gemeenten om extra bij te dragen. Voordat het Algemeen Bestuur van Hecht een besluit neemt over de begrotingswijziging, wordt een zienswijze gevraagd aan de raden van de deelnemende gemeenten.


    Het college stelt de raad voor om een negatieve zienswijze af te geven en Hecht te verzoeken om de kostenstijging binnen de eigen begroting op te vangen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    • Als zienswijze op de 1e begrotingswijziging 2023 Hecht te laten weten dat Kaag en Braassem niet instemt met de extra bijdrage en Hecht verzoekt de kostenstijging binnen de eigen begroting op te vangen.

  9. 4.b

    De gemeenten rond Aalsmeer, Boskoop en in de Duin- en Bollenstreek vormen samen één sierteeltregio. Als regio werken we samen om een Regio Deal met het Rijk te sluiten. Een Regio Deal is een arrangement tussen regio’s en het Rijk om de kracht van de regio’s te versterken. Het kabinet Rutte IV heeft net als Rutte III geld vrijgemaakt voor investeringen in opgaven in regio’s in het kader van Brede Welvaart. Het gaat daarbij om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers op plekken die een extra impuls kunnen gebruiken. Het college besluit tot het mede-indienen van de aanvraag bij het Rijk voor deze Regio Deal.

    Besluit

    1. De Regio Deal-aanvraag ‘brede welvaart in sierteeltregio’ mede namens gemeente Kaag en Braassem in te dienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor 1 november 2023
    2. De Stuurgroep van de Regio Deal te mandateren laatste opmerkingen of aanvullingen op de Regio Deal aanvraag te verwerken voor zover in lijn met de kernboodschap, pijlers en programmalijnen in de conceptaanvraag.

    Conform besloten

  10. 4.c

    Het Rijk heeft met een wetswijziging gemeenten in de gelegenheid gesteld om ook in 2023 een éénmalige energietoeslag te verstrekken. Deze toeslag wordt verstrekt als categoriale bijzondere bijstand. Dit betekent dat de kosten niet aangetoond hoeven te worden. Om de categoriale toekenningen mogelijk te maken heeft het Rijk artikel 35 van de Participatiewet aangepast.


    Het Rijk beoogt met de wetswijziging en de door haar ter beschikking gestelde middelen dat gemeenten aan huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm een éénmalige energietoeslag van € 1.300,- krijgen.


    Het college heeft de beleidsregels Energietoeslag 2023 vastgesteld.

    Besluit

    1. De beleidsregels Energietoeslag 2023 Gemeente Kaag en Braassem vast te stellen
    2. De energietoeslag 2023 vast te stellen op €1300 per huishouden
    3. De energietoeslag 2023 beschikbaar te stellen aan huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum
    4. Gezien de gewenste spoedige uitvoering van het uitbetalen van de energietoeslag, vooruitlopend op het formeel beschikbaar komen van de financiering, te starten met het ambtshalve verstrekken van de eenmalige energietoeslag
    5. De nog te ontvangen middelen vanuit het Rijk voor de energietoeslag hiervoor beschikbaar stellen
    6. De al ontvangen en gereserveerde middelen verkregen bij de december circulaire 2022 t.b.v. de energietoeslag in te zetten

    Conform besloten

  11. 4.d

    De initiatiefnemers zijn voornemens om op het perceel bekend als Kerkstraat 1 en 2 te Oude Wetering elf woningen te realiseren. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 22 februari 2022 een positieve grondhouding op ingenomen. Het ontwerpbestemmingsplan is in lijn met het eerdere verzoek. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Kerkstraat 1-2, Oude Wetering’ (NL.IMRO.1884.BPKERKSTRAAT1EN2-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

    Conform besloten

  12. 4.e

    De initiatiefnemers zijn voornemens om op het perceel bekend als Noordkade 21 te Roelofarendsveen een vrijstaande woning te realiseren. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Noordkade 21, Roelofarendsveen’ (NL.IMRO.1884.BPNOORDKADE21-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

    Conform besloten

  13. 4.f

    In 2022 hebben de gemeenten in Holland Rijnland de Gemeenschappelijke Regeling Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland (GR SOZ) ingericht voor een doelmatige uitvoering van bedrijfsvoeringstaken in het kader van de Jeugdwet. Deze gemeenschappelijke regeling moet gewijzigd worden vanwege de beoogde toetreding van gemeente Voorschoten per 1 januari 2024. Ook moet de gemeenschappelijke regeling worden aangepast op grond van de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De gemeenteraden van de gemeenten binnen Holland Rijnland hebben een zienswijze gegeven over de beoogde wijzigingen. Deze zienswijzen zijn nu verwerkt. Het college vraagt aan de gemeenteraad toestemming om de GR SOZ te wijzigen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin de raad wordt voorgesteld:
    1. Toestemming te verlenen aan het college tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland overeenkomstig het ontwerpbesluit.

    Conform besloten

  14. 4.g

    Artikel 224 van de Gemeentewet geeft de gemeenteraad het recht om tot het heffen van Toeristenbelasting te besluiten. Bij Toeristenbelasting is het belastbaar feit: het houden van verblijf binnen de gemeente door niet-ingezetenen. In het Raadsakkoord heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten om toeristenbelasting in te voeren. De opbrengst zal volledig in de recreatieve sector worden geïnvesteerd. Het college besluit de invoering van Toeristenbelasting te koppelen aan de nieuwe recreatievisie en deze nieuwe belasting per 1 januari 2025 in te voeren. Dit geeft het alle betrokken partijen de broodnodige tijd om gezamenlijk tot een succesvolle invoering over te gaan. Ook heeft het college een raadsinformatiebrief vastgesteld om de gemeenteraad te informeren.

    Besluit

    1. De invoering van Toeristenbelasting te koppelen aan de impulsen vanuit de Recreatievisie en gelden vanuit College Uitvoeringsprogramma 2.0 en de invoeringsdatum daarmee te bepalen op 1 januari 2025.
    2. De raadsinformatiebrief invoering Toeristenbelasting vast te stellen.

    Conform besloten

  15. 4.h

    Er is een verzoek ingediend om met toepassing van de wijzigingsbevoegdheid zoals verwoord in artikel 5.4 van het vigerende bestemmingsplan “Braassemerland 2019” op het perceel Noordeinde achter 96 te Roelofarendsveen - kadastraal bekend ‘Kaag en Braassem sectie nummers K 3641 en K3642’ - de bestaande bebouwing te slopen, het perceel bouwrijp te maken en ter plaatse twintig (20) woningen voor het middensegment te realiseren. Voorliggend ontwerpwijzigingsplan is de uitwerking van een positief besluit d.d. 21 januari 2020 op een door initiatiefnemer ingediend principeverzoek (zaaknummer 18017). Het college heeft het ontwerpwijzigingsplan vastgesteld. Na ondertekening van de anterieure overeenkomst wordt het ontwerpwijzigingsplan voor zes weken ter inzage gelegd om een ieder in de gelegenheid te stellen te reageren op het plan.

    Besluit

    1. Het ontwerpwijzigingsplan ‘Noordeinde achter 96 Roelofarendsveen’ vast te stellen;
    2. Een anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemer;
    3. Het ontwerpwijzigingsplan voor een periode van zes weken ter inzage te leggen.

    Conform besloten

  16. 4.i

    Om te voorzien in de liquiditeitsbehoefte van de VOF Braassemerland, besluit het college tot een storting (23e tranche) van € 500.000 op uiterlijk 27 oktober 2023.

    Besluit

    Het storten van de 23e tranche van € 500.000 op de bankrekening van de VOF Braassemerland, op uiterlijk 27 oktober 2023.

    Conform besloten

  17. 4.j

    Per 1 juli 2022 is de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in werking getreden, ter vervanging van de oude Wgr. Deze wijziging heeft als voornaamste doelstelling de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken. Deze wetswijziging moet worden verwerkt in de gemeenschappelijke regeling Hecht. Op 12 juni heeft de raad een positieve zienswijze afgegeven op de voorgestelde wijzigingen. Het college stelt aan de gemeenteraad voor toestemming te verlenen om de gewijzigde gemeenschappelijke regeling vast te stellen. Dit is geregeld in artikel 1 van de Wgr. Het college heeft besloten de gewijzigde regeling vast te stellen, onder voorbehoud van de daartoe verkregen toestemming van de gemeenteraad.

    Besluit

    1. Het raadsvoorstel vast te stellen waarin de raad wordt voorgesteld om:


    1. Aan het college toestemming te verlenen op grond van artikel 1 Wet gemeenschappelijke regelingen om de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Hecht vast te stellen.
    2. Onder voorbehoud van verkregen toestemming daartoe van de gemeenteraad, de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Hecht vast te stellen.

  18. 4.k

    Op 31 mei 2022 heeft de gemeente een brief ontvangen van de provincie Zuid-Holland. In een antwoordbrief heeft het college op 7 juli 2022 haar standpunt kenbaar gemaakt aan de provincie. De provincie heeft de beslissing als verwoord in de brief nog altijd niet ingetrokken.


    Op 10 maart 2023 heeft de gemeente een brief ontvangen van de provincie m.b.t. de BDU subsidies N207. In deze brief staan verwijzingen naar de concept corridorstudie en de eerder verzonden brief van de provincie.


    Met het versturen van bijgevoegde brief benadrukt het college nogmaals haar standpunt en verzoekt tot een bestuurlijk overleg op korte termijn.

    Besluit

    Conform besloten