Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 30 mei 2023

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 3.a

    Het voornemen is om de bestaande vrijstaande woning aan de Beukenlaan 35 in Leimuiden te slopen en daarvoor in de plaats acht beneden-bovenwoningen te realiseren. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.

    Voorgesteld besluit

    Het realiseren van acht beneden-bovenwoningen aan de Beukenlaan 35 in Leimuiden wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. er dienen voldoende parkeerplekken te worden gerealiseerd conform de Nota parkeernormen.
    b. er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw.
    c. het waterschap dient akkoord te gaan met het plan.

  2. 3.b

    De initiatiefnemers zijn voornemens om de bestaande schuur bekend als Hofdijklaan 53 te Oud Ade te slopen en te vervangen door een vrijstaande woning van ca. 70 vierkante meter. Het college wordt geadviseerd een positieve houding aan te nemen ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal verplichtende voorwaarden richting de initiatiefnemer.

    Voorgesteld besluit

    1. Het slopen van de bestaande schuur bekend als Hofdijklaan 53a te Oud Ade ter vervanging van een vrijstaande woning wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. De woning dient te passen binnen de Regionale Woonagenda van Holland Rijnland;
    b. Het initiatief dient in de vorm van een ruimtelijke onderbouwing nader uitgewerkt te worden, waarbij in samenspraak met de gemeente nader inzicht gegeven dient te worden op welke wijze de stedenbouwkundige inpasbaarheid, situering en vormgeving van de te realiseren vrijstaande woning op het perceel bekend als Hofdijklaan 53a te Oud Ade zowel opzichzelfstaand als in relatie tot de omgeving, gewaarborgd dient te worden. De bestaande schuur bekend als Hofdijklaan 53 te Oud Ade dient voor realisatie van de nieuw te bouwen woning gesloopt te zijn;
    c. De ruimtelijke onderbouwing zal de planologisch / juridische onderlegger zijn voor de uitgebreide planologische afwijkingsprocedure ex artikel 2.12 lid 1 onder a, onder 3 Wabo die doorlopen zal moeten worden;
    d. Initiatiefnemer dient in het kader van de ruimtelijke onderbouwing ook aspecten als ontsluiting, parkeren, water en (milieutechnische)aspecten nader uit te werken;
    e. Het inpassen van de vrijstaande woning op het perceel bekend als Hofdijklaan 53a te Oud Ade dient plaats te vinden met inachtneming van de bouwvoorschriften en maatvoeringen zoals verwoord in artikel 24 Wonen (W) van het bestemmingsplan Buitengebied West;
    f. Er dient afdracht gedaan te worden in her sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw;
    2. Initiatiefnemer te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  3. 3.c

    De initiatiefnemers zijn voornemens om de locatie Lange Dwarsweg 6 in zijn geheel te ontwikkelen naar een groen en duurzaam bedrijfsensemble. Het college neemt een negatieve houding aan ten opzichte van het initiatief vanwege de beoogde grootte van het bouwvlak (2000 m²) en de stevige motivering die vereist is om de ladder voor stedelijke ontwikkeling te kunnen doorlopen.

    Voorgesteld besluit

    Het realiseren van een bedrijfsensemble op Lange Dwarsweg 6 te Rijpwetering onwenselijk te vinden.

  4. 3.d

    Vanuit de fractie Mooi Kaag en Braassem zijn vragen gesteld over de mailwisseling met Rijnland m.b.t. kade Herenweg Leimuiden. Het college beantwoordt deze vragen.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van Mooi Kaag en Braassem over mailwisseling met Rijnland m.b.t. kade Herenweg Leimuiden vast te stellen.

  5. 3.e

    Op 3 mei stelde de fractie van Mooi Kaag en Braassem vragen over (nieuw aan te leggen) ruiterpaden/routes/sporen. Deze zijn beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen.van de fractie van Mooi Kaag en Braassem over ruiterpaden en ruiterroutes vast te stellen.

  6. 3.f

    In 2022 is in de financiële cyclus ruimte gekomen voor de ontheffing van OZB voor verenigingen. Dit komt voort uit een aangenomen motie van de gemeenteraad over deze ontheffing. Op dit moment wordt er gewerkt aan een uitwerking, zo is er een subsidieregeling benodigd om dit op een juiste manier te regelen. Vanuit SVKB zijn er vragen gesteld over de stand van zaken van deze ontheffing voor verenigingen. In de bijlage vind u de voorgestelde beantwoording.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen over de OZB-ontheffing vast te stellen.

  7. 3.g

    Met dit raadsvoorstel wordt voorgesteld om het bestemmingsplan ter hoogte van de Bateweg 25a/25b in Woubrugge te wijzigen. De wijziging maakt het mogelijk om 8 appartementen te realiseren op de locatie van het voormalige kantoor van de Rabobank. Het college wordt geadviseerd het voorstel voor de raad vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:


    1. De Nota van beantwoording zienswijze vast te stellen
    2. Het bestemmingsplan ‘Bateweg 25a/25b, Woubrugge (NL.IMRO.1884.BATEWEG25-VAS1) vast te stellen
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen
  8. 3.h

    De initiatiefnemer is voornemens om de huidige bedrijfswoning om te bestemmen naar een burgerwoning. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 20 december 2022 een positieve grondhouding op ingenomen. Het ontwerpbestemmingsplan is in lijn met het eerdere verzoek. Het bestemmingsplan zal als ontwerp ter visie worden gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Voorgesteld besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan Herenweg 23, Leimuiden in procedure te brengen.
    2. De planschadeovereenkomst aan te gaan met de initiatiefnemer.
    3. Het concept raadsvoorstel vast te stellen onder voorbehoud dat er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

  9. 3.i

    In de ALV van de VNG is besloten om voor alle regio’s in Nederland één gemandateerde gemeente aan te wijzen voor de Specifieke Uitkering Integraal Zorgakkoord (SPUK IZA) van het gemeentefonds. In regio Zuid-Holland-Noord is hiervoor gemeente Leiden aangewezen. Het is noodzakelijk om gemeente Leiden te mandateren zodat deze gemeente de 14 gemeenten in de regio kan vertegenwoordigen, en de organisatie rond de SPUK IZA middelen kan uitvoeren.

    Voorgesteld besluit

    De gemeente Leiden te mandateren tot het aanvragen en beheren van de regionale SPUK IZA.

  10. 3.j

    De Stuurgroep van de Greenport Aalsmeer komt 1 juni 2023 bijeen. Op de agenda staat één stuk ter besluitvorming: Het Jaarverslag en de Jaarrekening van 2022.
    Ter informatie worden presentaties gegeven over (stand van zaken van):
    -Regionale Aanpak Internationale Medewerkers
    -Programma(leider) Circulariteit
    -Uitvoering CO2-Net (OCAP-leiding)
    -Proces voor uitvoeringsagenda/jaarplan 2024
    -Regionale subsidietrajecten (Regio Deal Greenports, Katapult en RIF-MBO)
    -Bestuurlijk overleg Ruimtegebruik in Greenport Aalsmeer

    Voorgesteld besluit

    De annotatie voor de Stuurgroep Greenport Aalsmeer van 1 juni 2023 vast te stellen en door de portefeuillehouder tijdens de vergadering te laten inbrengen.

  11. 4.a

    Op 27 september 2022 is het wetsvoorstel over de rechtmatigheidsverantwoording definitief aangenomen in de Eerste Kamer. Dit leidt tot een wijziging in het afleggen van verantwoording door het college in de jaarrekening. Deze wijziging geldt vanaf 1 januari 2023.

    De wetswijziging betekent dat het college nog steeds een jaarrekening opstelt en hierbij verantwoording aan uw raad aflegt. Maar in plaats van dat de accountant een rechtmatigheidsverklaring bij de jaarrekening afgeeft, voegt het college zelf een rechtmatigheids-verantwoording toe.

    Om het college in staat te stellen de wettelijke rechtmatigheidsverplichting vanaf 2023 uit te voeren, zijn op dit moment kaderstellende raadsbesluiten vooraf nodig t.a.v.:
    · het gemeentelijke ambitieniveau met betrekking tot de interne beheersing en de collegeverantwoording daarover,
    · de te hanteren rechtmatigheids-verantwoordinggrens en -rapporteringsgrens, en

    · de te hanteren accountantscontrole-goedkeuringstoleranties en -rapporteringsgrens.

    Voorgesteld besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. Het gemeentelijke ambitieniveau met betrekking tot de interne beheersing en de collegeverantwoording daarover voor de verslagjaren 2023 t/m 2028 vooralsnog te beperken tot voldoening aan de wettelijk gestelde getrouwheids- en financiële rechtmatigheidseisen, waaronder de opname in de jaarstukken van de wettelijk voorgeschreven:
    - intern onderbouwde en gecontroleerde Rechtmatigheids­verantwoording, en
    - onderbouwde collegetoelichting over de kwaliteit van de interne organisatie.
    2. De rechtmatigheidsverantwoordingsgrens voor de collegeverantwoording via de Rechtmatigheidsverantwoording aan de raad van de ontdekte financiële rechtmatigheids­fouten en onduidelijkheden bij de voor de jaarrekening financieel kritische processen vanaf het verslagjaar 2023 vast te stellen op 1% van de totale lasten inclusief reservedotaties.
    3. De rechtmatigheidsrapporteringsgrens voor de collegetoelichting via de paragraaf Bedrijfsvoering aan de raad van de door het college ontdekte financiële rechtmatigheidsfouten en onduidelijkheden, die op basis van beslispunt 2 niet in de Rechtmatigheids­verantwoording opgenomen dienen te worden, vanaf het verslagjaar 2023 vast te stellen op ≥ €150.000.
    4. De in voorgaande jaren eerder door de raad vastgestelde accountantscontrole-goedkeurings­toleranties met betrekking tot de strekking van de accountants­controleverklaring conform wettelijke minimumeisen te handhaven en daarmee dus vanaf het verslagjaar 2023 vast te stellen op 1% van de totale lasten inclusief reservedotaties voor fouten resp. 3% voor onzekerheden.
    5. De in voorgaande jaren eerder door de raad vastgestelde accountantscontrole-rapporterings­tolerantie met betrekking tot de diepgang van het ‘accountantsverslag van bevindingen’ richting de raad te handhaven en daarmee dus vanaf het verslagjaar 2023 vast te stellen op ≥ €150.000.
    6. De juridische gevolgen van de bovenstaande wijzigingen te verwerken in de financiële verordening, de controleverordening en het controleprotocol en deze stuken later in het jaar 2023 aan de raad ter besluitvorming voor te leggen.
    7. In te stemmen met de daarvoor benodigde eenmalige projectkosten ad € 730.000,- en structureel € 122.000,- vanaf de begroting 2024 en verder zoals ook opgenomen in de Richtnota 2024 en Jaarrekening 2022.

  12. 4.b

    Vanuit de fractie Mooi Kaag en Braassem zijn vragen gesteld over de vervolgvragen Herenweg, Leimuiden n.a.v. de beantwoording op 6 april 2023. Het college beantwoordt deze vragen.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van Mooi Kaag en Braassem over Vervolgvragen Herenweg, Leimuiden n.a.v. beantwoording 6 april 2023 vast te stellen.

  13. 4.c

    Vanuit de fractie Mooi Kaag en Braassem zijn vragen gesteld over de Klaverweijdeweg Hoogmade. Het college beantwoordt deze vragen.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van Mooi Kaag en Braassem over de Klaverweijdeweg Hoogmade vast te stellen.

  14. 4.d

    De fractie van SvkB heeft schriftelijke vragen gesteld over bouwplannen op Kaag. Het college wordt gevraagd om in te stemmen bij de voorgestelde beantwoording.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de door SvkB gestelde vragen over bouwplannen op Kaag vast te stellen.

  15. 4.e

    Om energiearmoede in de gemeente Kaag en Braassem te bestrijden zal er gebruik worden gemaakt van een externe partij. Hier wordt een aanbesteding voor uitgeschreven en om gunning voor het zomerreces mogelijk te maken wordt de clustermanager gemandateerd. Op deze manier kan er in oktober 2023 worden gestart als het nieuwe stookseizoen begint.

    Voorgesteld besluit

    1. De aanbesteding voor de inhuur van een commerciële partij voor de aanpak van energiearmoede met behulp van fixteams uit te schrijven.
    2. Mandaat te verlenen aan de clustermanager voor de gunning van deze aanbesteding.

  16. 4.f

    Initiatiefnemer is voornemens op het perceel gelegen tussen Vriezenweg 8 te Leimuiden en de rotonde langs de N207 een onbemand tankstation en snellaadplaatsen voor elektrische auto’s te realiseren. Omdat een onbemand tankstation ter plaatse in strijd is met de twee vigerende bestemmingsplannen, is voorliggend bestemmingplan op aanvraag opgesteld om dit planologisch / juridisch mogelijk te maken. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van donderdag 26 januari 2023 tot en met woensdag 8 maart 2023 ter inzage gelegen. Er zijn in totaal 17 zienswijzen ingediend door belanghebbenden. De ingekomen zienswijzen hebben niet geleid aanpassingen van het plan.

    Voorgesteld besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De beantwoording van de zienswijzen vast te stellen;
    2. Het bestemmingsplan ‘Tankstation N207 Vriezenweg Leimuiden’’ (NL.IMRO.1884.BPTANKSTATIONN207-ONT1’ ongewijzigd vast te stellen;
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  17. 4.g

    Het college legt verantwoording af aan de raad onder overlegging van het jaarverslag en de jaarrekening voorzien van een controleverklaring en accountantsverslag. Met dit raadsvoorstel legt het college de jaarstukken aan de gemeenteraad voor. De presentatie vindt plaats tijdens de Context en Kaders- avond op 19 juni 2023. De volgende bespreking vindt plaats op raadsavond Visie en Advies op 21 juni 2023. De jaarrekening wordt vastgesteld op 3 juli 2023.

    Voorgesteld besluit

    A. Geheimhouding op te leggen op de Rapportage Meerjarenperspectief Grondexploitaties (MPG) en de individuele grondexploitaties Braassemerland, Nieuwe Wetering Noord, Centrumplan Leimuiden en voormalig gemeentehuis Rijnsaterwoude op grond van artikel 87 van de Gemeentewet in verband met het belang genoemd in artikel 5.1 lid 2 onder b van de Wet open overheid (economische/financiële belangen van de gemeente).
    B. Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    Resultaat
    1. het jaarverslag en de jaarrekening vast te stellen met een gerealiseerd resultaat van
    € 8.962.641 voordelig;
    2a. ten laste van het jaarrekeningresultaat 2022 (restant) budget beschikbaar te stellen in 2023:
    Focus met ambitie I:
    - € 249.990 Huisvesting bijzondere doelgroepen;
    - € 6.175 Integrale gebiedsvisie Sportpad;
    Overig:
    - € 32.051 Project DU Brede aanpak dak/thuisloosheid;
    - € 34.461 Integratieuitkering inburgering;
    - € 30.000 Volwassenenfonds Sport & Cultuur;
    - € 7.200 Uitstel van een vroegsignaleringssysteem;
    - € 1.036.028 Bekostiging Opvang Ontheemden Oekraïne (BOOO);
    - € 212.654 Transitievisie Warmte;
    - € 214.818 Uitvoeringskosten klimaatakkoord;
    - € 80.630 Plaatsing laadpalen;
    - € 15.172 DU kerkenvisie;
    - € 20.000 Inhuur omgevingswet;
    - € 1.519.877 Algemene uitkering taakmutaties;
    - € 36.641 Kwaliteitsimpuls dienstverlening;
    - € 69.523 Opleidingsbudget;
    - € 63.301 Implementatie/uitbreiding telefooncentrale;
    - € 82.500 E-formulieren;
    2b. ten laste van het jaarrekeningresultaat 2022 incidenteel nieuw budget beschikbaar te stellen voor Rechtmatigheidsverantwoording Project ad € 550.000 en Doorontwikkeling Horizontaal Toezicht ad € 180.000 in 2023;
    inclusief de (rest)budgetten die bij de jaarrekening 2021 meerjarig beschikbaar zijn gesteld voor Kunstgrasvelden FmA (€ 1.641.566) en Planontwikkeling nieuw bedrijventerrein FmA (€ 181.036);
    en het resterende voordelige resultaat van € 2.699.019 toe te voegen aan de algemene reserve.
    Bestemmingsreserves
    3. ten laste van de bestemmingsreserve wegeninfrastructuur, budget van € 865.980 door
    te schuiven naar 2023;
    4. ten laste van de bestemmingsreserve Covid, budget van € 480.564 door
    te schuiven naar 2023;
    Grondexploitaties
    5. de geactualiseerde grondexploitaties vast te stellen;
    6. de grondexploitatie Elzenlaan Woubrugge af te sluiten per 31 december 2022;
    7. het saldo van de voorziening voor de geprognosticeerde verliezen van de in exploitatie genomen gronden te bepalen op € 8.490.397.
    Dubieuze debiteuren
    8. het saldo van de voorziening dubieuze debiteuren (regulier en belastingen) te bepalen op
    € 184.780;
    9. het saldo van de voorziening dubieuze debiteuren bijstandscliënten (SOZA) te bepalen op € 425.289.
    Kredieten
    10. de volgende kredieten af te sluiten:


    - 7042006 IKC Rijnsaterwoude € 12.594 V
    - 7042010 Herinrichting openbaar gebied IKC Leimuiden € 0
    - 7021002 Vervanging VRI-installaties Alkemadelaan € 44.388 V
    - 7057001 Ontwikkeling Ghoybos 2015 € 0
    - 7004146 Strooier Stratos 15-27 (2x) € 3.823 V
    - 7004147 Strooier Stratos 06-12 (2021) € 2.623 V
    - 7072028 Auto tbv riool € 14.170 N
    - 7004141 Lasapparaat 2020 € 5.000 V

    11. het volgende krediet af te sluiten in verband met kapitalisatie:


    - 7057008 Uitvoering speelruimtebeleidsplan 2022 € 369.472 V

    en het saldo over te hevelen naar bestaande/nieuwe krediet:

    | - | 7057009 Uitvoering speelruimtebeleidsplan 2023 | € 369.472 | |

    12. de einddatum van de volgende kredieten te bepalen op:

    | - | 7042007 IKC Woubrugge | 31-12-2026 |
    | - | 7021015 Aanleg infrastructuur Sportpad | 31-12-2026 |
    | - | 7021020 Infrastructuur IKC Woubrugge 2024 | 31-12-2026 |
    | - | 7025001 Vervanging veerstoepen Kaag| 31-12-2023 |
    | - | 7042011 Gymnastiekvoorziening Rsw 2022 | 31-12-2023 |

    Interbestuurlijk Toezicht
    13. Interbestuurlijk Toezicht (IBT) vast te stellen.

  18. 4.h

    Het college heeft in februari 2023 en op 23 mei 2023 een besluit genomen over de inhoudelijke inrichting van de jeugdhulp per 2023. De incidentele kosten voor de inrichting van de jeugdhulp in 2023 en de structurele kosten voor de uitvoering van de jeugdhulp in 2024 en daaropvolgende jaren zijn nu inzichtelijk gemaakt. Hieruit blijkt dat voor 2023 een extra incidenteel budget nodig is en dat voor 2024 en daaropvolgende jaren structureel extra budget nodig is. Het college heeft besloten om een extra budget van € 175.000 voor 2023 aan de raad te vragen. Daarnaast heeft het college besloten om de raad te vragen om het budget voor jeugdhulp vanaf 2024 structureel op te hogen.

    Voorgesteld besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. Een bedrag van € 175.000 beschikbaar te stellen voor de incidentele kosten voor de inrichting van de jeugdhulp in 2023 en hiervoor een begrotingswijziging op te nemen in de Voortgangsmonitor.
    2. Het budget voor jeugdhulp in de begroting van 2024 en 2025 op te hogen naar € 6.545.000 en de hogere lasten van respectievelijk € 1.077.000 en
    € 1.477.000 te verwerken in de begroting van 2024 en 2025.