Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 5 september 2023

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 3.a

    Initiatiefnemer wil het perceel Achterdijk 2 te Rijpwetering herbestemmen door de op het perceel de huidige woonboerderij te behouden, de op het perceel aanwezige verblijfsrecreatieve opstallen van een woonfunctie te voorzien en aan de noordkant van het perceel twee vrijstaande woningen mogelijk te maken. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal verplichtende voorwaarden richting de initiatiefnemer.

    Besluiten

    1. Herbestemmen van het perceel Achterdijk 2 te Rijpwetering wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. De vijf toe te voegen woningen dienen te passen binnen de Regionale Woonagenda van Holland Rijnland;
    b. Het initiatief dient in de vorm van een ruimtelijke onderbouwing nader uitgewerkt te worden, waarbij in samenspraak met de gemeente nader inzicht gegeven dient te worden op welke wijze de stedenbouwkundige inpasbaarheid, situering en vormgeving van de vijf toe te voegen woningen op het perceel bekend als Achterdijk 2 Rijpwetering zowel op zichzelf staand als in relatie tot de omgeving, gewaarborgd dienen te worden.
    c. De ruimtelijke onderbouwing zal de planologisch / juridische onderlegger zijn voor een bestemmingsplan op aanvraag procedure;
    d. Initiatiefnemer dient in het kader van de ruimtelijke onderbouwing ook aspecten als ontsluiting, parkeren, water en (milieutechnische)aspecten nader uit te werken;
    e. Het inpassen van te realiseren woningen dient plaats te vinden met inachtneming van de bouwvoorschriften en maatvoeringen zoals verwoord in artikel 13 Wonen -2 (W) van het bestemmingsplan Oud Ade Rijpwetering;
    f. Er dient afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw;
    2. Initiatiefnemer te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

    Conform besloten

  2. 3.b

    In december 2021 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven voor een verkenning van de mogelijkheden om onroerendezaakbelasting (OZB) te compenseren voor vrijwilligersorganisaties. Gedurende 2022 is er onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de gemeente in staat is om de OZB-bijdrage te compenseren door middel van een subsidie. In 2022 is in de financiële cyclus ruimte gekomen voor de subsidie. Met dit besluit is de compensatie van de OZB voor vrijwilligersorganisaties vastgesteld. Dit beleid stelt vrijwilligersorganisaties die binnen de gemeentegrenzen van Kaag en Braassem zijn gevestigd in staat om compensatie te ontvangen voor de OZB die zij hebben betaald.

    Besluit

    • Het wijzigingsbesluit Nadere regels subsidies gemeente Kaag en Braassem 2021 vast te stellen om compensatie OZB voor vrijwilligersorganisaties mogelijk te maken
    • De raadsinformatiebrief over de compensatie van OZB voor vrijwilligersorganisaties vast te stellen.

  3. 3.c

    Sinds enige tijd werkt een interne projectgroep aan een visie op de huisvesting van onze gemeentelijke organisatie, in aansluiting op de ambities uit het raadsakkoord 2022-2026. Het huidige gemeentehuis kent uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en functioneert niet optimaal, rekening houdend met de noodzakelijke ontwikkeling van onze organisatie, vooral in relatie tot de dienstverlening richting inwoners en bedrijven. Het maken van keuzes over onze huisvesting is daarom nodig. Het college informeert de raad met deze brief over de stand van zaken van dit proces.

    Besluit

    De Raadsinformatiebrief over Visie op gemeentelijke huisvesting vast te stellen

  4. 4.a

    Hecht heeft een 1e begrotingswijziging in voorbereiding. In deze wijziging zitten de nodige gevolgen voor de deelnemende gemeenten waarbij de uitgangspunten van de werkgroep FKGR ook een rol spelen. Het is goed als Kaag en Braassem vanuit sturen in gemeenschappelijke regelingen vroegtijdig een signaal geeft en daarmee ook het voortouw neemt in deze discussie.

    Besluit

    1. Bijgevoegde brief vast te stellen
    2. De brief te verzenden naar de voorzitter van de werkgroep FKGR in Holland Rijnland/Midden Holland en de portefeuillehouders middelen in het werkgebied van Hecht;
    3. Wethouder Van Egmond te machtigen bijgevoegde brief namens het college te ondertekenen.

    Wethouder van Egmond en secretaris worden gemachtigd de brief aan te passen om het vraagstuk ook meer algemeen te agenderen bij de werkgroep FKGR en gemeenten.

  5. 4.b

    Tijdens de C&K avond van 25 september wordt de gemeenteraad meegenomen en bijgepraat over ontwikkelingen rondom verschillende actuele thema’s in het sociaal domein, nl:
    - Schuldhulpverlening
    - Ontwikkelingen bij HECHT
    - Jeugdhulp
    - Bibliotheken
    Het college heeft het programma vastgesteld.

    Besluit

    Het programma voor de C&K avond van 25 september voor het sociaal domein vast te stellen.

  6. 4.c

    Het Taalpact Rijn en Venen is een overzicht van gemaakte afspraken tussen gemeenten, instellingen/organisaties en het DigiTaalhuis om de laaggeletterdheid in de Rijnstreek via concrete acties aan te pakken dan wel te voorkomen. Het gaat hierbij dan om laaggeletterdheid ongeacht of Nederlands de eerste of tweede taal is.


    Sinds 2020 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid. De arbeidsmarktregio Holland Rijnland heeft de opdracht gegeven om lokale taalpacten te organiseren. Hieruit is het Taalpact Rijn en Venen 2023 voortgekomen. Het college heeft het Taalpact en de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    College:
    1. Het Taalpact Rijn en Venen vast te stellen.
    2. De raadsinformatiebrief over het Taalpact Rijn en Venen vast te stellen en deze te versturen zodra de opmaak van het Taalpact definitief is.
    Burgemeester:
    1. Wethouder Van Egmond te machtigen om het Taalpact Rijn en Venen namens de gemeente Kaag en Braassem te tekenen.


    Wethouder Peters geeft aan dat zij vanuit het uitgangspunt van doelmatigheid de nodige kanttekeningen plaatst bij de voorstel.