Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 26 september 2023

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 3.a

    Initiatiefnemer heeft een ruimtelijke onderbouwing ingediend omdat hij voornemens is op het perceel bekend als Comriekade 3 te Woubrugge de bestaande garage te vervangen door twee appartementen en een nieuwe garage. Voorliggende ruimtelijke onderbouwing is de uitwerking van een positief besluit d.d. 20 januari 2022 op een eerder door initiatiefnemer ingediend principeverzoek (zaaknummer 54066). Het college wordt dan ook voorgesteld in te stemmen met voorliggende ruimtelijke onderbouwing, zodat initiatiefnemer deze ruimtelijke onderbouwing kan gebruiken in het kader van de te doorlopen uitgebreide planologische afwijkingsprocedure ex artikel 2.12 lid 1 onder a, onder 3 Wabo).

    Besluiten

    1. In te stemmen met de ruimtelijke onderbouwing Comriekade 3 te Woubrugge;
    2. Initiatiefnemer de ruimtelijke onderbouwing te laten gebruiker als onderlegger voor de te doorlopen procedure (uitgebreide planologische afwijkingsprocedure ex artikel 2.12 lid 1 onder a, onder 3 Wabo);
    3. Een anterieure overeenkomst aan te gaan met de initiatiefnemer;
    4. Initiatiefnemer te verplichten de door de gemeente opgestelde brief te versturen naar de omwonenden;
    Initiatiefnemer te verplichten een schriftelijk verslag te maken (en indien nodig op te nemen in de paragraaf Maatschappelijke uitvoerbaarheid) van de ingekomen reacties van omwonenden en welke invloed de reacties op de ontwikkeling hebben.

    Conform besloten

  2. 3.b

    Ter realisering van een Glamping in Nieuwe Wetering, waaraan het college naar aanleiding van een principeverzoek in 2022 haar medewerking toezegde, zal gemeentegrond ter beschikking worden gesteld, in de vorm van een erfpachtovereenkomst voor vijf jaren, met een optie tot verlenging voor vijf jaren.

    Besluiten

    1. Het perceel kadastraal bekend Alkemade, sectie B, nummer 6428 (gedeeltelijk) plaatselijk bekend liggend naast Regenboogweg 102 in Nieuwe Wetering voor een periode van vijf jaren, met een optie tot verlenging voor vijf jaren, in erfpacht uit te geven voor het realiseren van een Glamping onder de gebruikelijke voorwaarden;
    2. De erfpachtcanon te baseren op een rentepercentage van 8% over de grondwaarde van de daadwerkelijk in erfpacht uit te geven m² grond, gebaseerd op de getaxeerde grondwaarde van € 30,-- per m²;
    3. De uitwerking en het aangaan van de erfpachtovereenkomst te mandateren aan de portefeuillehouder grondzaken.

    Conform besloten

  3. 3.c

    De initiatiefnemers zijn voornemens om 20 bedrijfsunits en 10 bedrijfswoningen te realiseren. Het college neemt een negatieve houding aan ten opzichte van het initiatief, omdat de gemeente zeer terughoudend is met het toestaan van nieuwe bedrijfswoningen. Naar verwachting is het aantonen van de doelmatigheid en noodzakelijkheid van de bedrijfswoningen een belemmering. Voor het realiseren van woningen op een bedrijventerrein met milieucategorie 3.2 – 4.1, dient er sprake te zijn van een goed woon- en leefklimaat. Daarbij komt dat door de komst van nieuwe bedrijfswoningen de belangen van bestaande bedrijven geschaad kan worden, bijvoorbeeld wanneer zij willen uitbreiden.

    Besluiten

    1. Het realiseren van 20 bedrijfsunits en 10 bedrijfswoningen op Conservenweg 6 te Roelofarendsveen onwenselijk te vinden.
    2. Het realiseren van 20 bedrijfsunits op Conservenweg 6 te Roelofarendsveen wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. Er dient aangetoond te worden dat het initiatief milieuhygiënisch inpasbaar is;
    b. Er dienen voldoende parkeerplaatsen te zijn volgens de Nota Parkeernormen 2018;
    Het initiatief dient passend te zijn in het beleid van de Provincie Zuid-Holland

    Conform besloten

  4. 3.d

    Het college van B&W heeft de reactie op een inkomende brief (zaak nr. 567712) van een inwoner uit Leimuiden aangaande de fietsgeleiding binnen de kern vastgesteld. De fractie van D66 heeft over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld. Het college heeft de beantwoording daarvan vastgesteld.

    Besluit

    • 1. De beantwoording van een brief van een inwoner van Leimuiden over de fietsgeleiding Leimuiden vast te stellen
    • 2. De beantwoording van de schriftelijke vragen D66 over fietsgeleiding Leimuiden vast te stellen.

  5. 3.e

    In de afgelopen jaren heeft Sportbedrijf Kaag en Braassem het onderhoud van een aantal sportaccommodaties uitgevoerd, dit gebeurde aan de hand van een aanneemovereenkomst. Deze overeenkomst is inmiddels verlopen en daarom wordt voorgesteld om deze opdracht te verlengen voor de jaren 2023 en 2024. Deze opdracht kan voor de komende jaren uitgevoerd worden aan de hand van de opgestelde meerjarenplannen van onderhoud. Op deze manier kunnen we het onderhoud vervolg geven en de accommodaties in goede staat behouden voor de gemeenschap. Het college heeft de opdracht verleend aan het Sportbedrijf Kaag en Braassem.

    Besluit

    • De opdracht voor het onderhoud van de (sport)accommodaties te verlenen aan het Sportbedrijf Kaag en Braassem.

  6. 3.f

    Tijdens de C&K-avond van 11 oktober wordt de raad bijgepraat over organisatieontwikkelingen, de huisvesting van de gemeente op hoofdlijnen en de notitie Regiegemeente. Het college heeft het programma vastgesteld.

    Besluit

    · De agenda voor de C&K avond van 11 oktober over de Organisatieontwikkeling vast te stellen

  7. 3.g

    De voormalige bedrijfswoning op Vriezekoop 16a te Leimuiden wordt niet langer bewoond door iemand die binding heeft met het bedrijf op nummer 16. De initiatiefnemers zouden dan ook graag de bestemming van de bedrijfswoning om willen zetten naar plattelandswoning. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 12 juni 2023 een positieve grondhouding op ingenomen. Het ontwerpwijzigingsplan is in lijn met het eerdere verzoek. Het wijzigingsplan wordt als ontwerp ter visie gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    1. Het ontwerpwijzigingsplan ‘Vriezekoop 16a, Leimuiden’ in procedure te brengen.
    2. De planschadeovereenkomst aan te gaan met de initiatiefnemers.

  8. 4.a

    Voor het glastuinbouwgebied De Baan-Sotaweg heeft een pilot plaatsgevonden. Greenport Aalsmeer heeft in het kader van deze pilot door middel van ontwerpend onderzoek samen met de glastuinbouwondernemers een gebiedsvisie geformuleerd om de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van dit gebied te waarborgen. In de concept-gebiedsvisie is een combinatie uitgewerkt van de varianten ‘maximaal glas’ en ‘glas en woningbouw’ uit het Beeldverslag van februari 2021. De woningbouw heeft in de gebiedsvisie invulling gekregen door intensivering van de woonlinten en fungeert als verdiencapaciteit om de herstructurering te financieren. De concept-gebiedsvisie geeft toekomstbestendige bedrijven de mogelijkheid om uit te breiden en te moderniseren én geeft stoppende bedrijven de mogelijkheid om te stoppen. Het college stelt de raad voor deze concept-gebiedsvisie vast te stellen en te verwerken in de eerstvolgende integrale herziening van de Omgevingsvisie.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    De gebiedsvisie de Baan en Sotaweg vast te stellen als uitgangspunt voor verdere uitwerking in de definitieve omgevingsvisie.

  9. 4.b

    Sinds 1 januari 2015 zijn de Verordening en Nadere regels sociaal domein Kaag en Braassem van kracht, waarin het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Participatiewet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de Jeugdwet op integrale wijze zijn opgenomen. De laatste actualisatie dateert van 1 januari 2023. Om een aantal redenen zijn er ook nu wijzigingen nodig om de Verordening en Nadere regels te actualiseren voor 2024. Het college legt de voorgenomen wijzigingen ter advies voor aan de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Kaag en Braassem.

    Besluit

    1. De voorgenomen wijzigingen van de Verordening en Nadere regels voor een periode van 4 weken voor advies vrij te geven aan de Adviesraad Sociaal Domein.

  10. 4.c

    Bij dit voorstel treft u het behandelvoorstel voor de C&K avond van 11 oktober waar de Voortgangsmonitor 2022 geagendeerd staat. De voortgangsrapportage zelf volgt in de week voorafgaand de C&K avond. In de voortgangsrapportage wordt de raad geïnformeerd over de voortgang en de afwijkingen op de cijfers in de programmabegroting. Het college heeft het programma vastgesteld.

    Besluit

    • De agenda voor de C&K avond van 11 oktober over de voortgangsrapportage 2023 vast te stellen