Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 20 juni 2023

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 3.a

    De initiatiefnemers zijn voornemens om het bestaande pand te verbouwen tot grand café en vier appartementen en óf een vrijstaande woning óf een twee-onder-een-kap woning in de achterliggende tuin te realiseren. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.

    Voorgesteld besluit

    1. Het verbouwen van het bestaande pand tot grand café en vier appartementen en het realiseren van een vrijstaande woning in de achterliggende tuin wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. het aantal en type woningen dient passend te zijn binnen de Regionale Woonagenda van Holland Rijnland;
    b. het stedenbouwkundig ontwerp dient qua aard en schaal aan te sluiten bij de bestaande bebouwde omgeving (woning 16a);
    c. het toevoegen van de woning op de achterliggende gronden gebeurt in nauw overleg met de gemeente;
    d. het inpassen van de vrijstaande woning op het perceel dient plaats te vinden met inachtneming van de bouwvoorschriften en maatvoeringen zoals verwoord in artikel 4 Centrum (C) van het bestemmingsplan Braassemerland 2019;
    e. er dienen voldoende parkeerplaatsen conform de Nota parkeernormen 2018 te worden gerealiseerd;
    f. er dient te worden aangetoond dat de ontwikkeling milieuhygiënisch inpasbaar is (met name gelet op de aspecten geluidshinder, lichthinder, bodem, ecologie, externe veiligheid en bedrijven en milieuzonering);
    g. het hoogheemraadschap van Rijnland dient akkoord te gaan met de ontwikkeling;
    h. er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  2. 3.b

    De initiatiefnemers zijn voornemens om de bestemming bedrijfswoning om te zetten naar plattelandswoning. In de huidige situatie zijn er twee bedrijfswoningen op het perceel aanwezig, dit zal één bedrijfswoning en één plattelandswoning worden. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.

    Voorgesteld besluit

    1. Het omzetten van een bedrijfswoning naar een plattelandswoning op Vriezekoop 16a Leimuiden wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. er dient voldaan te worden aan de voorwaarden uit de wijzigingsbevoegdheid (4.7.4 plattelandswoning);
    b. het gehele perceel dient meegenomen te worden in het wijzigingsplan, zodat er na wijziging nog maximaal één bedrijfswoning is toegestaan.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  3. 3.c

    De initiatiefnemers zijn voornemens om elf woningen te realiseren; vijf appartementen à 85-90 m² in het voormalige schoolgebouw op Willem van der Veldenweg 24a in Leimuiden en zes woningen langs de Willem van der Veldenweg (één tweekapper) en Vriezenweg (één tweekapper en twee vrijstaande woningen). Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.

    Voorgesteld besluit

    1. Het realiseren van elf woningen op en nabij Willem van der Veldenweg 24a te Leimuiden wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. de provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland dienen akkoord te gaan met deze ontwikkeling;
    b. de woningen dienen passend te zijn binnen de regionale woningbouwprogrammering;
    c. er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw;
    d. de woningen langs de Willem van der Veldenweg en Vriezenweg dienen qua aard en schaal aan te sluiten bij het karakter van het lint en gerealiseerd te worden conform de voorschriften van het artikel 20 ‘Wonen’ uit het bestemmingsplan Buitengebied Oost;
    e. het definitieve ontwerp – met name ook qua inrichting en ontsluiting – dient in nauwe samenspraak met de gemeente tot stand te komen.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  4. 3.d

    Bij de Tennisclub Rijpwetering zijn er concrete plannen om te investeren in de aanleg van padelbanen. De vereniging heeft eerste onderzoeken gedaan en om de aantrekkingskracht te behouden en versterken wil de club hierop gaan inzetten. Voor de aanleg van deze banen worden er behoorlijke investeringen gevraagd van de verenigingen. Daarom doet de tennisclub een beroep op de stimuleringslening maatschappelijk vastgoed. Deze lening is beschikbaar gesteld om te voorzien in een passende financiering, waarbij de gebruikers de verantwoordelijkheid van het maatschappelijk vastgoed kunnen behouden. Het college wordt gevraagd in te stemmen met deze aanvraag, zodat Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) de aanvraag in behandeling kan nemen en onder andere een economische toets kan uitvoeren.

    Voorgesteld besluit

    - In te stemmen met de aanvraag van Tennisclub Rijpwetering voor de stimuleringslening maatschappelijk vastgoed.
    - De bijgevoegde toewijzingsbrief aan de tennisclub vast te stellen.

  5. 3.e

    Vanaf 22 mei 2023 staat de rijkssubsidieregeling Specifieke Uitkering Meerkosten Energie Openbare Zwembaden (ook wel: SPUK-MEOZ) open. Met deze regeling kan de gemeente een aanvraag doen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de meerkosten voor energie voor een openbaar zwembad in 2022 en 2023 als gevolg van de prijsstijgingen op de energiemarkt. Het college besluit deze subsidie aan te vragen.

    Voorgesteld besluit

    De Specifieke Uitkering Meerkosten Energie Openbare Zwembaden aan te vragen.

  6. 3.f

    Vanuit de fractie Mooi Kaag en Braassem is aanvullende informatie gevraagd over de Klaverweijdeweg Hoogmade. Het college beantwoordt deze vraag.

    Voorgesteld besluit

    De aanvullende beantwoording van de schriftelijke vragen van Mooi Kaag en Braassem over de Klaverweijdeweg Hoogmade vast te stellen.

  7. 3.g

    De CDA-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de beleidsregel zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding. In de beantwoording wordt aangegeven dat de beleidsregel meegenomen kan worden als eis bij het opstellen van overeenkomsten met ontwikkelaars. De beleidsregel is dus geen verplichting bij elk nieuw initiatief, maar per ontwikkeling wordt afgewogen of deze als voorwaarde in de overeenkomst opgenomen wordt. Het college heeft de antwoorden op de vragen vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van het CDA over de beleidsregel zelfbewoningsplicht vast te stellen.

  8. 3.h

    De CDA Kaag en Braassem fractie heeft naar aanleiding van de raadsinformatiebrief over de Grietpolder ontwikkeling vragen gesteld over de ontsluiting Leimuiden op de N207. Het college stelt de beantwoording vast.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van het CDA over Grietpolder Ontwikkeling vast te stellen.

  9. 3.i

    De initiatiefnemers zijn voornemens om 42 woningen (tiny houses) te realiseren en de bestaande loods als gemeenschappelijke ruimte in te zetten. Het college neemt een negatieve houding aan ten opzichte van het initiatief, omdat het initiatief niet passend is binnen de provinciale omgevingsverordening. Daarnaast kan de stevige motivering die vereist is om de ladder voor stedelijke ontwikkeling te kunnen doorlopen, waarschijnlijk niet sluitend worden gemaakt.

    Voorgesteld besluit

    Het realiseren van 42 tiny houses op Hofdijklaan 61-63 te Oud Ade onwenselijk te vinden.

  10. 3.j

    Het college informeert de gemeenteraad middels een brief over het project om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Kaag en Braassem te actualiseren. De naderende inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 maakt het noodzakelijk om enkele technisch-juridische wijzigingen door te voeren. Dit moment wordt gebruikt om ook een inhoudelijke toets uit te voeren op alle bestaande regels binnen de huidige APV. Eventuele wijzigingsvoorstellen worden gedaan op basis van praktijkervaringen, jurisprudentie en/of gewijzigde inzicht. Nog dit kalenderjaar ontvangt de gemeenteraad een voorstel om de APV gewijzigd vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De raadsinformatiebrief inzake de APV actualisatie 2023 vast te stellen.

  11. 4.a

    Het college besluit de aangevraagde omgevingsvergunning voor het bouwen van een apotheekhoudende huisartsenpraktijk aan de Dorpsstraat 32 te Leimuiden te verlenen. Hiervoor wijkt het college af van de parkeernormen zoals gesteld in de beleidsregel Nota parkeernormen 2018. Het college doet dit omdat zij het belang van voldoende huisartsenzorg in de gemeente zwaarder vindt wegen dan het voldoen aan de parkeernorm.

    Voorgesteld besluit

    1. De omgevingsvergunning W2022/142 te verlenen voor de activiteiten ‘Bouwen’ en ‘Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening’ ten behoeve van de bouw van een apotheekhoudende huisartsenpraktijk;
      2. Hiertoe af te wijken van de gestelde parkeernormen van de beleidsregel Nota parkeernormen 2018 ten behoeve van de aangevraagde omgevingsvergunning (W2022/142) en daarmee akkoord te gaan met een tekort van 14 te realiseren parkeerplaatsen.
      3. De raadsinformatiebrief Omgevingsvergunning apotheekhoudende huisartsenpraktijk aan de Dorpsstraat 32 te Leimuiden vast te stellen.
  12. 4.b

    Op 23 juni is er een extra ingelaste Commissie Duurzaamheid, Energie en Groen Holland Rijnland. Op de agenda staan onder andere de Landschapsstrategie en het Energieprogramma.

    Voorgesteld besluit

    De annotatie vast te stellen en deze in te laten brengen door de portefeuillehouder in de Commissie Duurzaamheid, Energie en Groen Holland Rijnland van 23 juni 2023.

  13. 4.c

    Vanuit de provincie wordt momenteel hard gewerkt aan het voorontwerp gebiedsprogramma Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH PLG). Begin juni is een 45% versie van het gebiedsprogramma vrijgegeven voor ambtelijke reactie, maar deze versie was verre van volledig. Bovendien heeft de gemeente Kaag en Braassem dit document niet ontvangen. Op 7 juni hebben wij een 85% versie ontvangen. Ook deze versie is een ruw concept dat nog verder wordt aangepast in de aanloop naar behandeling in Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Wij zijn teleurgesteld in de keuze van de provincie om twee dagen de tijd te geven voor een reactie. Daarom kiest Groene Hart Noord voor een reactie op het proces en niet op de inhoud. Met de raadsinformatiebrief informeert het college de raad over deze gang van zaken en het verdere proces.

    Voorgesteld besluit

    De raadsinformatiebrief Reactie Groene Hart Noord op het voorontwerp gebiedsprogramma Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied vast te stellen

  14. 4.d

    Een groep jongeren in Woubrugge heeft bijgaand plan gemaakt om een sport- en ontmoetingsplek te realiseren in hun dorp., aan de Vingerhoedtstraat. Dit plan wordt ondersteund door het jongerenwerk. Het bestaat uit 3 onderdelen:
    • Een sportplek, met een skatebaan die de jongeren zelf bouwen.
    • Een ontmoetingsplek, zijnde een container. Er mist al jaren een ontmoetingsplek voor de oudere jeugd in Woubrugge.
    • Een groendeel, ontworpen voor en door het dorp. Hiervoor is al eerder een ontwerpwedstrijd bij groep 8 van de basisschool uitgeschreven. Hier kan het “Daisy Park” gerealiseerd worden.
    De jongeren en het jongerenwerk hebben o.a. met de dorpsraad gesproken.
    Op de themamarkt in Die2 van 24 mei 2023 hebben zij hun plannen gepresenteerd. De reacties van de aanwezigen zijn positief.


    Graag lichten de jongeren hun plannen toe aan college- en raadsleden en aan de buurt. Hierna zal de gemeente medewerking verlenen aan het realiseren van hun plannen.

    Voorgesteld besluit

    1. Medewerking te verlenen aan de plannen van de jongeren en een sport- en ontmoetingsplek in Woubrugge te realiseren, nadat de jongeren hun plan hebben gepresenteerd aan het college en raadsleden.
    2. Hiervoor € 25.000 beschikbaar te stellen vanuit de begroting voor de reservering voor een nieuwe halfpipe en het wegvallen van de kosten voor vervanging van het basketbalveldje; hiervoor € 28.000 beschikbaar te stellen van de niet bestede Corona rijksmiddelen.
    3. Voor de overige kosten starten de jongeren crowdfunding en wordt subsidie aangevraagd.
    4. Bij de uitvoering kosten te besparen door zelfwerkzaamheid en een sponsoractie door de jongeren te laten organiseren.
    5. De raadsinformatiebrief Sport- en ontmoetingsplek vast te stellen.

  15. 4.e

    Op 5 oktober 2021 heeft het college besloten De Driemaster opdracht te geven de activiteiten zoals opgenomen in het ‘Overzicht inzet coronamiddelen’ uit te voeren. Hiervoor is voor het jaar 2021 € 13.000,- beschikbaar gesteld en voor 2022 € 20.000,-. Deze middelen zijn als zodanig geoormerkt toegevoegd aan de subsidie(verlening) W&P 2021-2023.


    Uit de ingediende financiële subsidieverantwoording W&P 2021 en 2022 blijkt dat De Driemaster deze gelden nog niet volledig heeft uitgegeven. Er is een overschot van € 29.854,-. Nu zijn er twee opties:
    1. Het restant terugvorderen vanwege niet uitgevoerde activiteiten;
    2. Toestemming verlenen voor het uitgeven van de beschikbaar gestelde middelen in 2023.


    Ondanks het feit dat we de coronapandemie inmiddels achter ons hebben gelaten, zijn de effecten hiervan met name bij de kwetsbare doelgroepen nog steeds zichtbaar. Voorgesteld wordt toestemming te geven om deze middelen in 2023 uit te geven.

    Voorgesteld besluit

    In afwijking van het voorstel het restant 2021 en 2022 terug te vorderen van de Driemaster en de middelen beschikbaar te houden voor andere doelen in het sociaal domein.