Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 28 november 2023

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    Op vrijdag 1 december 2023 vindt de Najaars Algemene Leden Vergadering van de VNG plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Tijdens deze vergadering wordt o.a. gesproken over:
    - VNG Jaarplan 2024
    - Verenigingsstrategie 2030
    - Kaders VNG-inzet kabinetsformatie
    - Verantwoording uitvoering moties ALV 14 juni 2023

    Besluit

    De annotatie voor de ALV van de VNG op 1 december 2023 vast te stellen en deze in te laten brengen door de burgemeester.

  2. 4.b

    De fractie van SVKB heeft een zestal schriftelijke vragen gesteld over de gebiedsvisie die door de Greenport is opgesteld voor het glastuinbouwgebied De Baan en Sotaweg. Deze vragen zijn door het college beantwoord.

    Besluit

    • De beantwoording op de schriftelijke vragen van SvKB over gebiedsvisie De Baan/Sotaweg vast te stellen.

  3. 4.c

    Het college heeft besloten een positief definitief besluit te nemen op de aanvraag tot gedeeltelijke intrekking van de omgevingsvergunning W20110190 voor het verrichten van handelingen met gevolgen voor beschermde natuurgebieden aan de Veenderdijk 3 te Rijpwetering.

    Besluit

    1. Een positief definitief besluit te nemen op de aanvraag tot gedeeltelijke intrekking van de omgevingsvergunning W20110190 voor het verrichten van handelingen met gevolgen voor beschermde natuurgebieden aan de Veenderdijk 3 te Rijpwetering.
    2. In te stemmen met de inhoud van de ontwerp omgevingsvergunning.

  4. 4.d

    Initiatiefnemer is voornemens om op zijn perceel Pastoor van der Plaatstraat 36 te Rijpwetering - kadastraal bekend AKM01F1608 en 1609 - de bestaande verouderde boerderij met opstallen te slopen en daarvoor in totaal twee vrijstaande woningen terug te bouwen. In 2021 is er reeds een omgevingsvergunning verleend voor één van de twee woningen - bekend als Pastoor van der Plaatstraat 36a te Rijpwetering. Om de tweede woning – Pastoor van der Plaatstraat 36b te Rijpwetering – mogelijk te maken is echter een bestemmingsplanwijziging nodig.

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Pastoor van der Plaatstraat 36b Rijpwetering’ vast te stellen;
    2. De concept anterieure overeenkomst vast te stellen;
    3. Het concept raadsvoorstel vast te stellen in het geval er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan.

  5. 4.e

    Ieder jaar geeft de bezwaarschriftencommissie een jaarverslag van haar werkzaamheden. De commissie geeft adviezen over de ingediende bezwaarschriften naar aanleiding van de genomen besluiten in het ruimtelijk domein. Deze adviezen zijn vervolgens onderdeel van de algehele heroverweging van de bestreden besluiten, alvorens een besluit wordt genomen op deze ingediende bezwaarschriften. Er wordt een reactie gegeven op de conclusies en aanbevelingen uit het jaarverslag 2022.

    Besluit

    De reactie op het jaarverslag 2022 van de bezwaarschriftencommissie vast te stellen.

  6. 4.f

    Sportbedrijf Kaag en Braassem biedt jaarlijks haar jaarstukken aan zodat deze
    tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) kunnen worden
    vastgesteld en de bestuurders gedechargeerd kunnen worden. De gemeente heeft
    als taak om (als enig aandeelhouder) tijdens de Algemene vergadering van
    Aandeelhouders decharge te verlenen aan de bestuurders en de commissarissen
    van Sportbedrijf Kaag en Braassem. In 2022 heeft het Sportbedrijf een negatief resultaat gerealiseerd van € 41.186. Dit tekort wordt gedekt uit de buffer van het Sportbedrijf (nog te besteden exploitatiebijdrage). Daarna bedraagt deze buffer € 213.056, en voldoet zij nog steeds aan het afgesproken minimum en maximum.

    Besluit

    1. De jaarrekening 2022 van Sportbedrijf Kaag en Braassem vast te stellen in de Algemene vergadering van Aandeelhouders.
    2. De bestuurders en de commissarissen van Sportbedrijf Kaag en Braassem in de Algemene vergadering van Aandeelhouders decharge te verlenen voor het door hen in 2022 gevoerde beleid en toezicht.
    3. Kennis te nemen van de presentatie financiële doorkijk Sportbedrijf Kaag & Braassem met een prognose 2023, een begroting 2024 en een doorkijk 2025-2027.

  7. 5.a

    Initiatiefnemer wil de percelen achter Zuideinde 24 te Roelofarendsveen herontwikkelen ten behoeve van het realiseren van twee levensloopbestendige vrije sector woningen, het splitsen van de bestaande bovenwoning bekend als Zuideinde 26 te Roelofarendsveen in twee starterswoningen en in aanvulling daarop het inrichten van drie openbare parkeerplaatsen ingericht op het perceel Zuideinde 18 te Roelofarendsveen. Met voorliggend ontwerpbestemmingsplan worden dan ook drie initiatieven van dezelfde aanvragen binnen het plangebied Roelofarendsveen-Zuid planologisch / juridisch mogelijk gemaakt. Voorliggend ontwerpbestemmingsplan is de uitwerking van een positief besluit (16 augustus 2021) op een door initiatiefnemer ingediend principeverzoek (zaaknummer 51303). Om deze herontwikkeling mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig.

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Zuideinde 24 e.o. Roelofarendsveen’ vast te stellen;
    2. De concept anterieure overeenkomst vast te stellen;
    3. Het concept raadsvoorstel vast te stellen in het geval er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan
  8. 5.b

    Er is een verzoek ingediend om op het perceel bekend als ‘Kavel 5’ aan de Regenboogweg te Nieuwe Wetering’ 12 grondgebonden sociale huurwoningen te realiseren. Deze locatie maakt visueel onderdeel uit van de natuurbelevingstuin ‘De Bult’. Aangezien deze ontwikkeling onder bepaalde voorwaarden planologisch/juridisch te verantwoorden is, heeft het college het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld. Na besluitvorming en ondertekening van de koopovereenkomst wordt het ontwerpbestemmingsplan voor zes weken ter inzage gelegd om een ieder in de gelegenheid te stellen te reageren op het plan.

    Besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Regenboogweg Nieuwe Wetering’ vast te stellen
    2. De concept koopovereenkomst vast te stellen;
    3. Het concept raadsvoorstel vast te stellen in het geval er geen zienswijzen worden ontvangen op het ontwerpbestemmingsplan
  9. 5.c

    De voormalige bedrijfswoning op Vriezekoop 16a te Leimuiden wordt niet langer bewoond door iemand die binding heeft met het bedrijf op nummer 16. De initiatiefnemers zouden dan ook graag de bestemming van de bedrijfswoning om willen zetten naar plattelandswoning. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 12 juni 2023 een positieve grondhouding op ingenomen. Het wijzigingsplan is in lijn met het eerdere verzoek en heeft reeds zes weken als ontwerp ter inzage gelegen. In die periode zijn geen zienswijzen ontvangen. Het college heeft het wijzigingsplan vastgesteld.

    Besluit

    1. Het wijzigingsplan ‘Vriezekoop 16a, Leimuiden’ (NL.IMRO.1884.WPVRIEZEKOOP16A-VAS1) vast te stellen.
    2. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.
  10. 5.d

    In de gemeente Kaag en Braassem wordt actief gebruik gemaakt van verschillende berichtenapplicaties (apps). Door gebruik van deze apps kunnen ambtenaren snel en gemakkelijk informatie uitwisselen. Bekende apps zijn Whatsapp en Microsoft Teams. De vastgestelde handreiking biedt handvatten hoe om te gaan met deze apps. Wat delen wij wel en wat niet? Wat bewaren wij wel en wat niet? Om op die manier ervoor te zorgen dat de gemeente blijft voldoen aan van toepassing zijnde wet- en regelgeving.


    Ook is besloten dat de gemeente aansluit bij landelijk beleid over bewaring van
    e-mailverkeer (Selectielijst e-mailbewaring). Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn en ons ICT-samenwerkingsverband wordt onderzocht hoe dit beleid binnen onze gemeente door te voeren.

    Besluit

    1. De handreiking ‘Hoe om te gaan met chatberichten’ vast te stellen.
    2. Aan te sluiten op de ‘Selectielijst e-mailbewaring gemeenten en intergemeentelijke organen 2024
  11. 5.e

    Het college informeert de gemeenteraad periodiek over de ontwikkelingen in het kader van de taak rond de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en statushouders. Dit is de zevende raadsinformatiebrief over deze thema’s. Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    • De raadsinformatiebrief Opvang vluchtelingen uit Oekraïne vast te stellen