Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 16 april 2024

14:00 - 15:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
A. (Astrid) Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    Het verzoek betreft het transformeren van een bedrijfslocatie (taxibedrijf) naar zeven woningen (drie eengezinswoningen en vier appartementen) op de Populierenstraat 26a-b in Roelofarendsveen. Het college neemt een positieve grondhouding aan ten opzichte van het conceptverzoek, maar stelt wel enkele voorwaarden .

    Besluit

    1. Het realiseren van woningen op de Populierenstraat 26a-b in Roelofarendsveen wenselijk te vinden onder de volgende voorwaarden:
      a. Initiatiefnemer wordt opgedragen om het gesprek aan te gaan met de woningcorporatie, die in het nabijgelegen gebied de bestaande sociale woningbouwcomplexen gaat herstructureren, om te kijken of er op deze locatie ook/meer sociale huurwoningen gerealiseerd kunnen worden, eventueel met behulp van een bijdrage uit het vereveningsfonds;
      b. De haalbaarheid dient aangetoond te worden met uitgewerkte ontwerptekeningen;
      c. De ontwikkeling dient te voldoen aan de Nota Parkeernormen 2018;
      d. Er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw indien dit percentage niet wordt behaald;
      e. Er dient nader onderzoek gedaan te worden naar verschillende milieuaspecten, met name geluid, ecologie en bodem.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

    College besluit beslissing 1 a aan te passen door “initiatiefnemer krijgt de opdracht om het gesprek aan te gaan met de woningcorporatie en daarover verantwoording af te leggen.

  2. 4.b

    Het college is voornemens om in samenwerking met gemeente Nieuwkoop uitvoering te geven aan de taakstelling die aan de gemeente wordt opgelegd rond de opvang van asielzoekers, mede gelet op de Spreidingswet. Aan de raad wordt voorgesteld het uitgangspunt en de vervolgstappen in dit proces vast te stellen.
    Raadsvoorstellen worden gewoonlijk besproken in een V&A-vergadering. Omdat dit voorstel een tussenstap betreft naar besluitvorming over de uiteindelijke locatie voor de opvang van asielzoekers, stelt het college voor dit voorstel direct te agenderen voor de raadsvergadering van 22 april.
    Het college heeft het raadsvoorstel en de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    1. Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:


    1. Vast te stellen dat de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop samen zoeken naar een geschikte locatie voor de duurzame opvang van 367 asielzoekers buiten Bestaand Stads en Dorps (BSD)-gebied.
    2. Vast te stellen dat het besluit over de definitieve locatie wordt genomen door de colleges van beide gemeenten en dat dit besluit voor het zomerreces van 2024 wordt bekrachtigd door de raad van de gemeente waarin deze locatie zich bevindt.
    3. Vast te stellen dat een klankbordgroep, te formeren vanuit de raden van Nieuwkoop en Kaag en Braassem, wordt betrokken bij de definitie van onderwerpen en (rand)voorwaarden, inclusief communicatie richting de samenleving, van een te sluiten bestuursovereenkomst tussen de colleges van beide gemeenten met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de eigenaar van de geselecteerde locatie.


    2. De raadsinformatiebrief vast te stellen.

  3. 4.c

    Het verzoek betreft het slopen en nieuwbouwen van vijf sociale woningbouwcomplexen in Roelofarendsveen. Het gaat om de Narcisstraat/Nieuwstraat, Spoorstraat, Populierenstraat/Wilgenstraat, Oostenrijkse woningen en Elzenstraat. Het college neemt een positieve grondhouding aan ten opzichte van het conceptverzoek en heeft daarnaast de raadsinformatiebrief vastgesteld om de gemeenteraad hierover te informeren.

    Besluit

    1. Het slopen en nieuwbouwen van vijf sociale woningbouwcomplexen (de Narcisstraat/Nieuwstraat, Spoorstraat, Populierenstraat/Wilgenstraat, Oostenrijkse woningen en Elzenstraat) in Roelofarendsveen wenselijk te vinden onder de volgende voorwaarden:
    a. De ruimtelijke inpasbaarheid dient aangetoond te worden d.m.v. gedetailleerde ontwerptekeningen en eventueel een bezonningsstudie;
    b. De ontwikkeling dient te voldoen aan de Nota Parkeernormen 2018;
    c. De ontwikkeling dient te voldoen aan de meest recente versie van de LIOR;
    d. De mogelijkheden voor het realiseren van huurwoningen in het middensegment dienen onderzocht te worden als het gaat om de extra woningen die beoogd worden te realiseren;
    e. Er dient nader onderzoek gedaan te worden naar verschillende milieuaspecten, met name geluid, ecologie, bodem en externe veiligheid;
    f. De ondergrondse infrastructuur dient op orde te zijn.
    2. Indiener te verplichten het reeds gestarte participatieproces met de bewoners voort te zetten en hen, de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van bewoners/omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).
    3. De raadsinformatiebrief over dit conceptverzoek vast te stellen.

  4. 4.d

    D66 heeft schriftelijk vragen gesteld over de trenddaling vaccinatiegraad. Het college heeft deze vragen beantwoord.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke raadsvragen D66 over de trenddaling vaccinatiegraad vast te stellen.

  5. 4.e

    Met behulp van de raadsinformatiebrief informeren we de gemeenteraad over enkele lopende participatieprojecten. Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    1. De Raadsinformatiebrief ‘Lopende participatieprojecten’ vast te stellen

  6. 4.f

    Het plan gaat over het omzetten van een bedrijfswoning naar een plattelandswoning. Het wijzigingsplan heeft als ontwerp ter visie gelegen en er zijn geen zienswijzen ontvangen. Het college heeft het wijzigingsplan vastgesteld.

    Besluit

    Het wijzigingsplan ‘Geestweg 58, Roelofarendsveen’ vast te stellen.

  7. 4.g

    De rekenkamer heeft het rapport DoeMee-onderzoek NVRR Klachtenafhandeling Gemeente Kaag en Braassem 2023-2024 gedeeld met het college en gevraagd om een bestuurlijke reactie. Het college heeft de bestuurlijke reactie vastgesteld..

    Besluit

    1. De bestuurlijke reactie vast te stellen op de conclusies en aanbevelingen van het rapport DoeMee-onderzoek NVRR Klachtenafhandeling Gemeente Kaag en Braassem 2023-2024 van de rekenkamer Kaag en Braassem

  8. 5.a

    De initiatiefnemer is voornemens om het huidige gebruik van de woning Sotaweg 14 te Roelofarendsveen als burgerwoning juridisch-planologisch mogelijk te maken en de woning op termijn middels sloop-nieuwbouw te vervangen. Daarnaast zal er bedrijfsbebouwing worden gesaneerd. Het bestemmingsplan zal als ontwerp ter visie worden gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Sotaweg 14, Roelofarendsveen’ (NL.IMRO.1884.BPSOTAWEG14 -VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  9. 5.b

    Stichting Huisvesting Werkende Jongeren heeft het voornemen om in totaal 75 studio’s en appartementen voor lokale werkende jongeren te realiseren, ter plaatse van het perceel tussen Floraweg 8 en Floraweg 10 te Roelofarendsveen. Om dit initiatief te kunnen realiseren is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Het voorliggende bestemmingsplan vormt een passend nieuw planologisch kader voor deze ontwikkeling. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Floraweg 8b, Roelofarendsveen’ (NL.IMRO.1884.BPTUSSENFLWG8EN10-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  10. 5.c

    Op 26 maart jl. heeft de Rekenkamercommissie Kaag en Braassem haar rapport “Rekenkameronderzoek naar subsidiebeleid Kaag en Braassem” aan het college aangeboden. Hiermee geeft de Rekenkamercommissie het college de gelegenheid om haar bestuurlijke zienswijze te geven op dit rapport. Het college heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en een bestuurlijke zienswijze opgesteld. Het rapport wordt behandeld in de C&K van 6 mei. De bestuurlijke reactie en het rapport van de rekenkamer zijn tijdelijk niet openbaar tot publicatie door de rekenkamer.

    Besluit

    De bestuurlijke zienswijze op het advies van de rekenkamercommissie vast te stellen.

  11. 5.d

    De initiatiefnemers zijn voornemens om het gebouw op Willem van der Veldenweg 24a te Leimuiden om te vormen tot vier appartementen en nog eens zes woningen als opvulling van de linten aan de Willem van der Veldenweg (twee) en Vriezenweg (vier) te realiseren. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 12 juni 2023 een positieve grondhouding op ingenomen. Het ontwerpbestemmingsplan is in lijn met het eerdere verzoek. Het bestemmingsplan wordt als ontwerp ter visie gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Willem van der Veldenweg 24-24a, Leimuiden’ (NL.IMRO.1884.BPWVDVELDENWEG24-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  12. 5.e

    Tijdens de C&K avond op 6 mei presenteren wij de stand van zaken rondom de huisvesting van onze gemeentelijke organisatie. In de raadsinformatiebrief van 30 augustus werd een overzicht gegeven van dit proces om en de verschillende stappen die genomen worden. Tijdens deze presentatie nemen wij de raad kort mee in de tussentijdse stand van zaken: de ontwikkeling van het Programma van Uitgangspunten. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen en opmerkingen te maken. Het college heeft het programma vastgesteld.

    Besluit

    1. Het programma Context en Kaders 6 mei 2024 over de huisvesting van de gemeentelijke organisatie vast te stellen.