Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 6 februari 2024

14:00 - 15:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
A. (Astrid) Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    De initiatiefnemers zijn voornemens om een woning toe te voegen in een bestaand pand, de voormalige kapsalon. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.

    Besluiten

    1. Het toevoegen van een woning in de voormalige kapsalon te Westeinde 47a in Roelofarendsveen wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. er dienen voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd te worden op eigen terrein volgens de Nota Parkeernormen;
    b. er dient zoveel als mogelijk gebruik gemaakt te worden van de parkeergelegenheid op eigen terrein;
    c. er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

    Conform besloten

  2. 4.b

    De initiatiefnemers zijn voornemens om een woning toe te voegen in een bestaande schuur/atelier. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.

    Besluiten

    1. Het toevoegen van een woning in een bestaande schuur/atelier te Boskade 8 in Hoogmade wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. Het initiatief dient milieuhygiënisch inpasbaar te zijn;
    b. het toevoegen van de woning mag geen belemmering vormen voor de bedrijfsmatige activiteiten in de omgeving;
    c. er dienen voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd te worden op eigen terrein volgens de Nota Parkeernormen;
    d. er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

    Conform besloten

  3. 4.c

    De fractie van het CDA Kaag en Braassem heeft, naar aanleiding van de beantwoording van schriftelijke vragen aangaande de uitvoegstrook N207 bij Leimuiden én naar aanleiding van een reactie van de PZH, een aanvullende vraag gesteld. Het college heeft de beantwoording vastgesteld.

    Besluit

    • De beantwoording van de schriftelijke vragen van CDA over ontheffing uitvoegstrook N207 Leimuiden vast te stellen

  4. 4.d

    Om speculatie met woningen tegen te gaan heeft het college van B&W op 14 februari 2023 de beleidsregel zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding vastgesteld. Vanuit de raad is de vraag gesteld waarom bij de uitzonderingen op de zelfbewoningsplicht niet familie in de 1e graad is meegenomen. In de beantwoording heeft het college al aangegeven deze aanpassing wenselijk te vinden. Het toevoegen van deze uitzondering bevordert ook de doorstroming op de woningmarkt Het college heeft de 1e wijziging van de beleidsregel vastgesteld en daarmee artikel 5 lid 2 sub f toegevoegd.

    Besluit

    De 1e wijziging van de beleidsregel Zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding vast te stellen.

  5. 4.e

    De gemeente is sinds 2004 aangesloten bij de Stichting Uitvoeringsorganisatie Glastuinbouw. De stichting is het centrale loket voor het opslaan en verwerken van milieurapportages glastuinbouw. De stichting faciliteert de rapportageverplichting van glastuinbouwbedrijven uit het Besluit Activiteiten Leefomgeving. De overeenkomst met de stichting wordt opnieuw voor vier jaar afgesloten tot 31 december 2027.

    Besluit

    1. De overeenkomst met de Uitvoeringsorganisatie Glastuinbouw aan te gaan voor de periode 2024-2027;
    2. De verwerkersovereenkomst ter uitvoering hiervan aan te gaan;


    Burgemeester:
    1. de clustermanager Ruimte en Sociaal te machtigen de overeenkomsten te ondertekenen.

  6. 4.f

    Om de raad te informeren over een aantal ontwikkelingen op het gebied van wonen is er een raadsinformatiebrief opgesteld met de volgende onderwerpen:
    - Starterslening
    - Prestatieafspraken
    - Taskforce
    - Wet goed verhuurderschap
    - Beleidsregel zelfbewoningsplicht
    Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    De raadsinformatiebrief Wonen van januari 2024 vast te stellen

  7. 4.g

    Gemeente Kaag en Braassem stelt de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) versie 2023 vast en neemt deze op in het inkoopbeleid. Dit op aanraden van de VNG. Deze uniforme inkoopvoorwaarden helpen gemeenten bij het professionaliseren van de inkoop van ICT-diensten en -producten.

    Besluit

    1. De Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) versie 2023 vast te stellen.

  8. 5.a

    Het presidium krijgt voorafgaand aan elke vergadering de geactualiseerde versie van de jaaragenda aangeboden. Deze versie is ter bespreking in het presidium van 12 februari 2024.

    Besluit

    De jaaragenda raad aan te bieden aan het presidium.

  9. 5.b

    In de recreatieve visie van onze gemeente is geconstateerd dat er een tekort is aan watertappunten. Oasen heeft in een overleg toegezegd budget beschikbaar te stellen voor de plaatsing van vijf watertappunten . Deze watertappunten zijn speciaal ontworpen voor het vullen van bidons en flessen met kraanwater, met als doel het stimuleren van hergebruik van flessen en het verminderen van plastic afval.


    Het college besluit de overeenkomst met Oasen voor de plaatsing van de watertappunten aan te gaan.

    Besluit

    1: de bijgevoegde overeenkomst aan te gaan met betrekking tot het plaatsen van watertappunten op vijf specifieke locaties binnen onze gemeente in samenwerking met Oasen;
    2: akkoord te gaan met de financiële consequenties van de plaatsing van de vijf watertappunten, waarbij de eenmalige bijdrage van €3.500,- per tappunt wordt betaald aan Oasen;


    Burgemeester:
    1: de clustermanager Ruimte en Sociaal te machtigen de overeenkomst te ondertekenen.

  10. 5.c

    Onlangs heeft de raad de 8e wijziging van de APV vastgesteld. Ook is een aantal verordeningen ingetrokken, waarbij diverse bepalingen technisch zijn overgeheveld naar de APV. De Kapverordening is ook ingetrokken en de bepalingen over het vellen van houtopstand zijn opgenomen in de APV. Het college heeft besloten om de Bomenlijst, zoals deze gold onder de Kapverordening, ongewijzigd vast te stellen. Op deze wijze ontstaat er geen juridisch vacuüm. Het is niet toegestaan om bomen te kappen zonder hiervoor geldende vergunning die zijn vermeld op de Bomenlijst.


    Daarnaast stelt het college een beleidsregel vast die bepaalt op welke wijze geluidmetingen worden verricht voor controles op enkele artikelen binnen de APV. Dit betreft een voortzetting van bestaande werkwijze. In verband met de wijziging van de APV is het wenselijk deze werkwijze expliciet in beleid vast te stellen.

    Besluit

    1. De Bomenlijst op grond van artikel 4:11 van de APV vast te stellen;
    2. Het Beleid geluidmeten op grond van artikel 2:25, 4:2, 4:3 en 4:6 van de APV vast te stellen.