Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 27 februari 2024

14:00 - 15:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
A. (Astrid) Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    Mooi Kaag & Braassem heeft schriftelijke vragen gesteld over de gemeentebelastingen. Het college heeft de beantwoording van de vragen vastgesteld.

    Besluit

    • Beantwoording schriftelijke vragen Mooi Kaag & Braassem Gemeentebelastingen vast te stellen.

  2. 4.b

    De Adviesraad sociaal domein heeft een voordracht gedaan voor een nieuw lid. Het college besluit de voorgedragen persoon aan te stellen.

    Besluit

    Betrokkene met ingang van 1-1-2024 te benoemen tot lid Adviesraad Sociaal Domein voor een periode van vier jaar.

  3. 4.c

    In 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders het besluit genomen om de Manager Ontwikkeling als heffingsambtenaar en invorderingsambtenaar vast te stellen. Door recente ontwikkelingen binnen de gemeentelijke organisatiestructuur is de functie van Manager Ontwikkeling komen te vervallen. Het directieteam heeft op 25 januari 2024 besloten om de Clustermanager Middelen aan te wijzen als heffingsambtenaar en invorderingsambtenaar voor gemeentelijke heffingen en leges. Als plaatsvervanger is aangewezen de Clustermanager Ruimte & Sociaal. Dit besluit behoeft vaststelling door het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast is direct een redactionele wijziging in het vast te stellen besluit meegenomen door de aanpassing van de titel rioolheffing naar riool- en waterzorgheffing zoals deze verordening sinds 1 januari 2024 officieel heet.
    Het college heeft het Besluit aanwijzing heffingsambtenaar, invorderingsambtenaar en belastingdeurwaarder 2024 vastgesteld.

    Besluit

    1. Het Besluit aanwijzing heffingsambtenaar, invorderingsambtenaar en belastingdeurwaarder gemeente Kaag en Braassem 2024 vast te stellen.

  4. 4.d

    Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) borgt leningen voor sociale nieuwbouwwoningen waarbij de gemeente Kaag en Braassem dient als achtervang. De bestaande overeenkomst uit 2004 is in 2021 op enkele punten gewijzigd. (AO 2021). WSW en VNG concludeerden dat het niet wenselijk is verschillende achtervangovereenkomsten naast elkaar te laten bestaan. Daarom introduceren WSW en VNG één nieuwe achtervangovereenkomst (AO Nieuw). AO Nieuw zorgt ervoor dat alle rechten en verplichtingen van de gemeente en het WSW ten aanzien van de achtervangpositie van de gemeente uitsluitend worden beheersd door AO Nieuw. Het college heeft besloten de Achtervangovereenkomst aan te gaan.

    Besluit

    De Achtervangovereenkomst met Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw aan te gaan.

  5. 4.e

    Het college heeft al een positief besluit genomen op het principeverzoek van de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) om 75 sociale huurwoningen voor lokale jongeren te realiseren in Roelofarendsveen. Sinds 17 augustus ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. De nota van beantwoording wordt binnenkort afgerond.
    Eerder heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met een motie om de mogelijkheden voor jongerenhuisvesting te onderzoeken. Het realiseren van dit initiatief is een unieke kans in de gemeente.
    Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) uit Leiden is voornemens het perceel Floraweg 8-10 in Roelofarendsveen aan te kopen voor het realiseren van 75 sociale huurwoningen voor lokale jongeren.
    Om dit te kunnen realiseren heeft de stichting een borgstelling voor financiering nodig van de gemeente Kaag en Braassem. Zonder deze borgstelling is het voor de Stichting niet mogelijk om dit plan te realiseren.
    Het college besluit de borgstelling te verlenen.

    Besluit

    1. Een borgstelling te verlenen voor financiering ten behoeve van de realisatie van 75 sociale huurwoningen op perceel Floraweg 8-10 in Roelofarendsveen aan Stichting Huisvesting Werkende Jongeren;
    2. Vanwege de borgstelling een eerste recht van hypotheek te vestigen en te aanvaarden van Stichting Huisvesting Werkende Jongeren op het uit te geven perceel;
    3. Het Aanwijzingsbesluit Dienst van Algemeen Economisch Belang Stichting Huisvesting Werkende Jongeren vast te stellen.

  6. 4.f

    Met deze nota wordt beleidsmatig en meerjarig invulling gegeven aan de in artikel 25 en 30 van onze financiële verordening 2023 ex GW212 genoemde verplichting van ons college t.a.v. het voorkomen van c.q. ontdekken, herstellen en rapporteren van ontdekte externe misbruik en oneigenlijk gebruik door derde belanghebbenden bij onze gemeentelijke voorzieningsregelingen.


    Hiermee wordt tevens voldaan aan de sterke aanbeveling van de landelijke commissie BBV om binnen de gemeente een nota M&O-beleid vast te stellen, zoals dat ook in het lopend ‘Projectplan Rechtmatigheidsverantwoording’ als college-actiepunt richting de raad al is gecommuniceerd.


    (Gemeentelijke) overheidsregelingen en de daarbij behorende regelgevingen en processen kunnen namelijk gevoelig zijn voor extern Misbruik en Oneigenlijk gebruik (M&O) door derde belanghebbenden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dat een externe belanghebbende bewust onjuiste of onvolledige gegevens verstrekt om alsnog ten onrechte een sociale uitkering of vergunning van de gemeente te krijgen (= misbruik) of dat onze regeling zodanig onduidelijk of gebrekkig is opgesteld zodat ook mensen waarvoor deze regeling eigenlijk niet bedoeld is oneigenlijk gebruik maken van onze gemeentelijke regelingen/voorzieningen.


    Om dit mogelijke externe misbruik en oneigenlijk gebruik van onze gemeentelijke regelingen op een gemeente brede uniforme wijze, risicogericht en effectief te voorkomen, te bestrijden en hieromtrent bij geconstateerde afwijkingen te kunnen rapporteren in de nieuwe Rechtmatigheids¬verantwoording vanaf het verslagjaar 2023, is in deze nota het gemeente breed toe te passen algemene M&O-beleidskader en richtlijnen opgenomen. Het college heeft de nota vastgesteld.

    Besluit

    1. De Nota M&O-beleid 2023ev gemeente Kaag en Braassem vast te stellen.

  7. 5.a

    Initiatiefnemer is voornemens het perceel Zwarteweg 8 te Oud Ade te herinrichten door de in onbruik rakende agrarische bebouwing te saneren, drie woningen toe te voegen in het nieuw te realiseren hoofdgebouw op de plek van de bestaande boerderij. Ook worden er twee vrijstaande woningen gerealiseerd op de plaats waar momenteel de bestaande stallen gesitueerd zijn en wordt de op het perceel aanwezige mestsilo verbouwd worden tot woonhuis. Ook zal de aanwezige terreinverharding grotendeels verdwijnen in de nieuwe situatie. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 2 november 2023 tot en met 13 december 2023 ter inzage gelegen. Er zijn in totaal twee zienswijzen ingestuurd. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de toelichting van het plan.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen;
    2. Het bestemmingsplan “Zwarteweg 8 Oud Ade” (NL.IMRO,1884.BPZWARTEWEG8-ONT1) gewijzigd vast te stellen;
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen.

  8. 5.b

    Gemeente Haarlemmermeer gaat in samenwerking met haar inwoners ruimtelijke en maatschappelijke randvoorwaarden opstellen voor één of meerdere, nieuwe windturbine(s) in Haarlemmermeer-Zuid. Gemeente Haarlemmermeer betrekt ook graag onze inwoners bij hun traject. Zij roepen op om mee te praten en denken over de randvoorwaarden voor het plaatsen van nieuwe windturbines in de Haarlemmermeer. Onze inwoners zijn dan ook van harte welkom op 16 maart bij de Dag van de Wind in Buitenkaag. Het college informeert de inwoners van Kaag en Braassem en de gemeenteraad over de nieuwe ontwikkelingen.
    Het college heeft de inwonersbrief en raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    1. De inwonersbrief randvoorwaarden windturbines gemeente Haarlemmermeer vast te stellen;
    2. De raadsinformatiebrief vast te stellen.

  9. 5.c

    De initiatiefnemer is voornemens om één nieuwe vrijstaande woning te realiseren aan ‘De Kwekerij’ achter het Zuideinde 68 te Roelofarendsveen. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 1 maart 2022 een positieve grondhouding op ingenomen. De ontwikkeling past niet binnen de regels van het huidige bestemmingsplan, maar door middel van het opstellen van een zogenaamd postzegelbestemmingsplan kan de gemeente medewerking verlenen aan het initiatief. Dit bestemmingsplan voorziet in de ombestemming van een perceel met de bestemming ‘Agrarisch-Glastuinbouw’ naar ‘Wonen’. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Zuideinde 68’ (NL.IMRO.1884.ZUIDEINDE68-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  10. 5.d

    In de nacht van 20 op 21 februari 2022 heeft er een verwoestende brand gewoed in het appartementencomplex aan de Beatrixlaan op Kaageiland. Het betreffende pand is dermate beschadigd, dat deze onbewoonbaar is verklaard en volledig is gesloopt. Op 16 mei 2023 heeft het college besloten een omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van een nieuw appartementencomplex op dezelfde locatie.


    Op 22 december 2023 heeft de eigenaar een nieuwe vergunningaanvraag ingediend. Dit keer voor de realisatie van een vrijstaande villa met boothuis. De eigenaar heeft aangegeven de vergunning voor het appartementengebouw in te trekken zodra de vergunning voor de villa onherroepelijk is.


    Het college heeft besloten de omgevingsvergunning voor de bouw van een villa en boothuis te verlenen.

    Besluit

    1. Een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een villa en boothuis op de locatie Beatrixlaan 42 te Kaag

  11. 5.e

    Op 27 juni 2023 heeft het college besloten wethouder Soetendal (gemeente Katwijk) te machtigen voor de ondertekening van een brief namens alle gemeenten in de regio Hollands Midden aan het ministerie van VWS. Aangezien de brief namens 18 gemeenten verstuurd zou worden, leek het praktisch om één regiowethouder te machtigen voor de ondertekening. Later is besloten om toch per gemeente een bestuurder te laten ondertekenen, omdat dit sterker over zou komen bij de ontvanger van de brief.
    Om dit op een nette manier te regelen, dient de machtiging aangepast te worden in een machtiging voor wethouder Van Duin.


    De inhoud van de brief is niet aangepast, dit besluit betreft alleen een wijziging van de machtiging tot ondertekening.

    Besluit

    1. De op 27 juni 2023 afgegeven machtiging aan wethouder Soetendal (gemeente Katwijk) voor de ondertekening van de regionale lobbybrief over zorgen omtrent IZA, GALA en SPUK aan het ministerie van VWS in te trekken.


    Burgemeester:
    1. Wethouder Van Duin te machtigen voor de ondertekening van de regionale lobbybrief over zorgen omtrent IZA, GALA en SPUK aan het ministerie van VWS.