Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 23 april 2024

14:00 - 15:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
A. (Astrid) Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    Op 18 februari 2024 is er een conceptverzoek binnengekomen om de bedrijfswoning aan de Vriezekoop Noord 16 in Leimuiden om te zetten naar een burgerwoning. Het agrarische bedrijf ter plaatse is gestopt. Het college neemt een positieve grondhouding aan, maar verbindt daar wel een aantal voorwaarden aan.

    Besluit

    1. Het omzetten van de bedrijfswoning naar een burgerwoning aan de Vriezekoop Noord 16 in Leimuiden wenselijk te vinden onder de volgende voorwaarden:
    a. Het heeft de voorkeur dat de plattelandswoning aan de Vriezekoop Noord 16a wordt omgezet naar een burgerwoning;
    b. Het agrarische bouwvlak dient te vervallen;
    c. De voltallige bestaande agrarische opstallen dienen niet gehandhaafd te worden.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  2. 4.b

    Op 7 maart 2024 is er een conceptverzoek ingediend met de vraag of het mogelijk is om de functie van het winkelpand aan de Batehof 3 in Woubrugge om te zetten naar wonen. Het college neemt een negatieve grondhouding in ten opziche van het initiatief tot het omzetten van een winkelpand in de plint naar een woning, maar geeft daarbij wel de suggestie mee dat het mogelijk een optie zou kunnen zijn om woningen te realiseren doormiddel van het toevoegen van een extra bouwlaag op het pand. Hieraan worden wel enkel voorwaarden gesteld. .

    Besluit

    1. Het omzetten van het winkelpand naar een woning, in de plint, aan de Batehof 3 in Woubrugge onwenselijk te vinden.
    2. Als suggestie wordt aan de initiatiefnemers meegeven dat een eventuele bouwlaag op het bestaande pand een mogelijke optie zou kunnen zijn. Daarbij dient wel aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:
    a. Het parkeren dient te worden opgelost conform de Nota parkeernormen 2018;
    b. Voldaan dient te worden aan de vereiste 30% sociale huur en 40% betaalbaar-/middensegment uit de Omgevingsvisie;
    c. De opbouw dient nog nader stedenbouwkundig beoordeeld te worden door de gemeente;
    d. De woningen dienen milieutechnisch inpasbaar te zijn (bodem, ecologie en geluid).

  3. 4.c

    Het bestemmingsplan Achterdijk 2, Rijpwetering stond voor 22 april op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Een locatiebezoek na de hoorzitting op 8 april heeft tot het inzicht geleid dat een kleine aanpassing in de verbeelding bij het bestemmingsplan kan leiden tot consensus tussen de initiatiefnemer en indiener van zienswijze. Het college heeft de raad met een raadsinformatiebrief voorgesteld het raadsbesluit hierop aan te passen. De raadsinformatiebrief is op 18 april aan de raad verstuurd en door het college bekrachtigd.

    Besluit

    1. De raadsinformatiebrief over Achterdijk 2, Rijpwetering te bekrachtigen

  4. 4.d

    Bijgevoegde Raadsinformatiebrief informeert de gemeenteraad van Kaag en Braassem over de vergadering van het Algemeen Bestuur Holland Rijnland van 3 april 2024. Op de agenda stonden de volgende onderwerpen:
    - Actualisatie financiële verordening, controleverordening en normenkader.
    - Regionale Investeringsagenda Holland Rijnland
    Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    De Raadsinformatiebrief over AB Holland Rijnland 3 april 2024 vast te stellen.

  5. 4.e

    We werken als Kaag en Braassem al jaren samen met omliggende gemeenten binnen ‘De Hollandse Plassen’ op het gebied van waterrecreatie en watergebonden recreatie. Om de samenwerking voor de komende drie jaar te borgen is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Hoofdthema’s zijn het Uitvoeringsprogramma en de Marketing & Promotie. Waar het Uitvoeringsprogramma gaat over (het grijpen van) kansen bij specifieke recreatieve initiatieven door bijvoorbeeld regionale cofinanciering, gaat het bij de Marketing & Promotie over de vergroting van de naamsbekendheid van de regio door vooral gebruik te maken de kennis en kunde van de bestaande (lokale) marketingorganisaties in het gebied. Het college heeft besloten de samenwerkingsovereenkomst aan te gaan.

    Besluit

    1. De Samenwerkingsovereenkomst Hollandse Plassen aan te gaan.


    Burgemeester:
    1. Wethouder Van Egmond te machtigen de overeenkomst te ondertekenen

  6. 5.a

    De fracties van CDA en SvKB hebben vragen gesteld over de nieuwe nieuwsbrief. Het college heeft de beantwoording van de vragen vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording van de raadsvragen van CDA en SvKB vast te stellen.

  7. 5.b

    De fractie van CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over de vitaliteit van Hoogmade naar aanleiding van een bijeenkomst van Dorpsraad Hoogmade. Het college heeft de beantwoording vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording op de schriftelijke vragen van de fractie van CDA over Vitaliteit Hoogmade vast te stellen.

  8. 5.c

    De fractie van Mooi Kaag & Braassem heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de Raadsinformatiebrief over het project Scheve Huisjes. Het college heeft de beantwoording vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording schriftelijke vragen Mooi Kaag & Braassem n.a.v. Raadsinformatiebrief Scheef huisje, vast te stellen.

  9. 5.d

    Er is een verzoek ingediend om op het perceel bekend als ‘Kavel 5’ aan de Regenboogweg te Nieuwe Wetering’ 12 grondgebonden sociale huurwoningen te realiseren. Deze locatie maakt visueel onderdeel uit van de natuurbelevingstuin ‘De Bult’. Aangezien deze ontwikkeling onder bepaalde voorwaarden planologisch/juridisch te verantwoorden is, heeft initiatiefnemer voorliggend ontwerpbestemmingplan opgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024 voor een periode van 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Er zijn in totaal 9 zienswijzen ingestuurd. Deze hebben niet geleid tot wijzigingen van het plan. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:

    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen;
    2. Het bestemmingsplan “Regenboogweg Nieuwe Wetering’ (NL.IMRO,1884.BPREGENBOOGWEG-ONT1) ongewijzigd vast te stellen;

    3. Geen exploitatieplan vast te stellen;

  10. 5.e

    De initiatiefnemers zijn voornemens om het bestaande gebouw op Woudsedijk-Zuid 22 te Woubrugge te slopen en hier 32 sociale huurappartementen voor werkende jongeren te realiseren. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Woudsedijk-Zuid 22, Woubrugge’ (NL.IMRO.1884.BPWOUDSEDIJKZUID22-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  11. 5.f

    De initiatiefnemers zijn voornemens om op de braakliggende bedrijfslocatie aan de Boskade 6 en 7c te Hoogmade een combinatie van verschillende bedrijfs(verzamel)gebouwen en maximaal acht woningen te bouwen. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Boskade 6 en 7c, Hoogmade’ (NL.IMRO.1884.BPBOSKADE6EN7C-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  12. 5.g

    Initiatiefnemer is voornemens om zijn gronden (kadastraal bekend perceel nummer 6207, gemeente Alkemade, sectie B) aan de noordkant van Oude Wetering, ingeklemd tussen de Googermolenweg en de Molendijk, te herontwikkelen ten behoeve van woningbouw. Het woningbouwprogramma betreft de realisatie van 8 levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen en 7 appartementen in het sociale segment (sociale huur). Om deze herontwikkeling mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig en dan ook de aanleiding van voorliggend ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van heeft van 28 december 2023 tot en met 7 februari 2024 voor een periode van 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Er zijn 8 zienswijzen ingestuurd. Dit heeft geleid tot aanpassingen op onderdelen in de toelichting, voorschriften en de verbeelding van het plan. Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen;
    2. Het bestemmingsplan “Googermolenweg Oude Wetering” (NL.IMRO,1884.BPGOOGERMOLENWEG-ONT1) gewijzigd vast te stellen;
    3. Geen exploitatieplan vast te stellen;

  13. 5.h

    Per 1 juli 2022 is de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in werking getreden. Deze wetswijziging moet worden verwerkt in de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Op 18 december 2023 heeft de raad besloten geen zienswijze in te dienen op de voorgestelde wijzigingen. Het Dagelijks Bestuur van de ODWH heeft de zienswijzen van de andere deelnemers waar nodig verwerkt in de regeling en stelt de deelnemers voor de gewijzigde regeling vast te stellen. Het college stelt aan de gemeenteraad voor toestemming te verlenen om de gewijzigde gemeenschappelijke regeling vast te stellen. Het college heeft de gewijzigde regeling vastgesteld, onder voorbehoud van de daartoe verkregen toestemming van de gemeenteraad.

    Besluit

    1. Het raadsvoorstel vast te stellen waarin wordt voorgesteld:
    1. Toestemming te verlenen aan het college tot vaststellen van de 13e wijziging van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-Holland overeenkomstig het ontwerpbesluit;
    2. Onder voorbehoud van verkregen toestemming daartoe van de gemeenteraad, de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-Holland vast te stellen.

  14. 5.i

    Het presidium krijgt voorafgaand aan elke vergadering de geactualiseerde versie van de jaaragenda aangeboden. Deze versie is ter bespreking in het presidium van 6 mei 2024.

    Besluit

    De jaaragenda aan te bieden aan het presidium.

  15. 5.j

    In het raadsakkoord 2022 - 2026 is opgenomen dat de gemeente Kaag en Braassem toeristenbelasting gaat invoeren en dat de opbrengst van deze nieuwe belasting volledig terugvloeit in de recreatieve sector. Toeristenbelasting dient effectief in te gaan per 1 januari 2025, zodoende ontvangen de recreatieve ondernemers een informatiebrief vanuit de gemeente waarin staat vermeld wat (water)toeristenbelasting is en hoe het participatietraject eruit ziet. Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    • Raadsinformatiebrief ‘Informatiebrief invoering (water)toeristenbelasting recreatieve ondernemers’ vast te stellen.

  16. 5.k

    De gemeenteraad heeft op 30 oktober 2023 besloten tot een woningbouwontwikkeling en een duurzaam verenigingencomplex in de Grietpolder Leimuiden. Het stedenbouwkundig vlekkenplan “Grietpolder Ontwikkeling” en het visie document “Peter Verkade Verenigingen Grietpolder” vastgesteld. Om het plan financieel mogelijk te maken heeft de gemeenteraad de Grondexploitatie “Grietpolder Ontwikkeling Leimuiden” vastgesteld en de geheimhouding hierop bekrachtigd. De volgende stap die is gezet betreft het herijken van de bieding en het uitwerken van de samenwerkingsovereenkomsten met als doel heldere afspraken te maken over de rolverdeling en processen. Het college heeft besloten de samenwerkingsovereenkomsten vast te stellen.

    Besluit

    1. Samenwerkingsovereenkomst met Grietpolder Ontwikkeling aan te gaan;
    2. Samenwerkingsovereenkomst met de drie verenigingen Grietpolder aan te gaan;
    3. Geheimhouding op te leggen op de samenwerkingsovereenkomsten met bijlagen op grond van artikel 87 van de Gemeentewet in verband met het belang genoemd in artikel 5.1 lid 2 onder b van de Wet open overheid.


    Burgemeester:
    1. Wethouder Peters te machtigen om de laatste inhoudelijke aanpassingen door te voeren en beide overeenkomsten te ondertekenen.