- Locatie
Collegekamer
- Voorzitter
- A. (Astrid) Heijstee - Bolt
Agendapunten
-
4.a
Op 21 mei vindt de jaarlijkse Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Oasen plaats, met als voornaamste agendapunt de Jaarstukken 2023. De gemeente is aandeelhouder, burgemeester Astrid Heijstee-Bolt zal de gemeente vertegenwoordigen in de AVA. Het college wordt ambtelijk geadviseerd over de agendapunten en heeft de annotatie vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
Annotaties vast te stellen en deze in te laten brengen door de portefeuillehouder in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Oasen op 21 mei 2024.
-
4.b
Het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (hierna: VNG) heeft op basis van de actuele ontwikkelingen rond de Voorjaarsnota en de kabinetsformatie besloten om een extra ALV te organiseren. In de Extra ALV ligt de resolutie ‘Nieuw kabinet, gebruik en borg de kracht van het lokaal bestuur’ voor. Daarnaast wordt de herijking van de kaders van de VNG-inzet voor de kabinetsformatie naar aanleiding van de kabinetsbesluiten in de Voorjaarsnota besproken. Onderwerpen die niet rechtstreeks betrekking op de voorjaarsnota en kabinetsformatie worden behandeld in de reguliere ALV van 26 juni 2024. Het college heeft de annotatie vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
Annotatie vast te stellen en deze in te laten brengen door de portefeuillehouder op de extra ALV van de VNG op 24 mei 2024.
-
4.c
Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De gemeente is op grond van de AVG verplicht om een Functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen. De FG houdt toezicht op naleving van de AVG. De FG brengt jaarlijks een verslag uit waarin zijn bevindingen en aanbevelingen deelt. Het college heeft het FG-Jaarverslag 2023, bijbehorende management response en het privacybeleid en -reglement vastgesteld en kennisgenomen van de Baseline bescherming persoonsgegevens en jaarplanning 2024 – 2025. Ook heeft het college een raadsinformatiebrief hierover vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
1. Het FG-jaarverslag 2023 en bijbehorende management response vast te stellen
2. Het privacybeleid en -reglement vast te stellen.
2. De raadsinformatiebrief FG-jaarverslag 2023 vast te stellen. -
4.d
De wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer regelt het recht van de inwoner om via de digitale weg contact op te nemen met de gemeente. Ook omvat het een zorgplicht om toegankelijkheid van de gemeentelijke voorzieningen te waarborgen voor niet-digitaal vaardige inwoners. De beschikbare kanalen worden per gemeentelijke dienst aangewezen in een aanwijzingsbesluit. Dit besluit wordt genomen vooruitlopend op de invoering van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer per 1-1-2025 om aan deze wet te voldoen.
Bijlagen
Besluit
1. Het aanwijzingsbesluit elektronische kanalen publieke dienstverlening vast te stellen vooruitlopend op de invoering van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer per 1-1-2025.
Burgemeester:
1. Het aanwijzingsbesluit elektronische kanalen publieke dienstverlening vast te stellen vooruitlopend op de invoering van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer per 1-1-2025. -
4.e
SvKB heeft schriftelijke vragen gesteld over de petitie die door omwonenden is ingediend over het ge-/misbruik van het pand op het adres Herenweg 119 in Rijnsaterwoude. Het college heeft de beantwoording vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van SvKB omtrent de door omwonenden ingediende petitie over het ge-/misbruik van Herenweg 119 in Rijnsaterwoude vast te stellen.
-
5.a
Initiatiefnemer is voornemens om op zijn perceel - kadastraal bekend AKM01F1608 - Pastoor van der Plaatstraat 36 te Rijpwetering de bestaande verouderde boerderij met opstallen te slopen en daarvoor in totaal twee woningen te realiseren.
Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1. De beantwoording van de zienswijzen vast te stellen;
2. Het bestemmingsplan “Pastoor van der Plaatstraat 36b Rijpwetering” (NL.IMRO.1884.BPPASTOORVDPLAATSTRAAT-VAS1)vast te stellen;
3. Geen exploitatieplan vast te stellen; -
5.b
Initiatiefnemer is voornemens om op de percelen achter Vennemeer 3 en 5 respectievelijk één en twee verblijfsrecreatieve onderkomens te realiseren. Met voorliggend bestemmingsplan wordt dit voornemen planologisch / juridisch mogelijk gemaakt. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1. De beantwoording van de zienswijzen vast te stellen;
2. Het bestemmingsplan “Vennemeer 3 en 5 Oud Ade” (NL.IMRO,1884.BPVENNEMEER3EN5-VAS1)vast te stellen;
3. Geen exploitatieplan vast te stellen. -
5.c
De initiatiefnemer is voornemens om het bestaande recreatieterrein te ontwikkelen, waarbij de huidige bedrijfsbestemming aan de voorzijde wordt omgezet naar recreatie. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
2. Het bestemmingsplan ‘Hofdijklaan 61-63, Oud Ade’ (NL.IMRO.1884.BPHOFDIJKLAAN61 -VAS1) vast te stellen.
3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen. -
5.d
In het afwijkingenbeleid wordt beschreven hoe wordt omgegaan met het afwijken van het bestemmingsplan. Het afwijkingenbeleid ziet grotendeels op de kruimelregeling zoals vervat in de wet. Onder de Omgevingswet komt de kruimelregeling te vervallen. Om inwoners onder de Omgevingswet tegemoet te komen wordt voorgesteld de binnen deze gemeente meest gehanteerde kruimelafwijkingen op te nemen in een parapluplan zodat bij de Omgevingswet met een eenvoudige procedure medewerking kan worden verleend. De raad wordt voorgesteld dit bestemmingsplan vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1. Het bestemmingsplan ‘Parapluplan algemene afwijkingen’ ([NL.IMRO.1884.PPALGEMAFWIJKINGEN-](https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.1884.PPALGEMAFWIJKINGEN-ONT1 "link naar publicatie https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=")VAS1) vast te stellen.
2. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen. -
5.e
De initiatiefnemer is voornemens om de huidige bedrijfswoning aan Herenweg 23 in Leimuiden om te bestemmen naar een burgerwoning. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
2. Het bestemmingsplan ‘Herenweg 23, Leimuiden’ (NL.IMRO.1884.BPHERENWEG23LM-VAS1) vast te stellen.
3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen. -
5.f
Initiatiefnemer is voornemens zijn perceel bekend als Ripselaan 6 te Rijpwetering te herstructureren; de initiatiefnemer runt ter plaatse een manage, een paardenhouderij en een opfokbedrijf voor jongvee. Aan de hand van voorliggend ontwerpbestemmingsplan het bouwvlak te vergroten naar 2 hectare ten behoeve van de uitbreiding van het parkeerterrein, de buitenrijbak van een overdekking voorzien, de voeropslag te vergroten en op het perceel een recreatiewoning realiseren. Om een dergelijke herstructurering planologisch juridisch mogelijk te maken dient het vigerende bestemminsplan “Buitengebied West” gewijzigd te worden. Voorliggend ontwerpbestemmingsplan is overigens de uitwerking van een positief besluit d.d. 2 juni 2021 op een door initiatiefnemer destijds ingediend principeverzoek . Om dit voornemen mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig, dit is dan ook de aanleiding van voorliggend ontwerpbestemmingsplan. Het college heeft positieve ontwerpbesluiten genomen op het bestemmingsplan en de aanvraag omgevingsvergunning. Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning worden gelijktijdig als ontwerp ter visie worden gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1. Het bestemmingsplan “Ripselaan 6 Rijpwetering” (NL.IMRO.1884.BPRIPSELAAN6VAS1) vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan vast te stellen. -
5.g
In november 2023 heeft de gemeenteraad bij wijze van uitzondering de programmabegroting 2024 vastgesteld zonder sluitend meerjarenperspectief. De raad gaf daarbij opdracht aan het college om meteen ná de vaststelling, te werken aan een sluitend meerjarenperspectief. Het college is gestart vanuit van een brede voorbereiding gericht op het in kaart brengen van mogelijke ombuigingen. Er zijn hierbij op voorhand geen onderdelen uitgezonderd. In de uitwerking heeft dit geleid tot voorstellen die zijn gericht op bezuinigingen, keuzes in taken, of het vergroten van inkomsten, die realistisch zijn en feitelijke implementeerbaar. De raadsopdracht is uitgewerkt in deze Richtnota 2025, waarbij het financiële voorstel wordt gepresenteerd. Het college biedt een scenario aan waarbij er op de sluitende meerjarenraming, nog ruimte blijft voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen.
Bijlagen
Besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
De financiële kaders voor verwerking in de meerjarenbegroting 2025-2028 vast te stellen, inhoudende:
1. De onontkoombare ontwikkelingen zoals benoemd in hoofdstuk 2 van de richtnota vast te stellen;
2. Kennis te nemen van de verwachte effecten van meicirculaire, zoals benoemd in hoofdstuk 2 van de richtnota.
3. In te stemmen met de voorgestelde ombuigingen zoals benoemd in hoofdstuk 2 van de richtnota, onderdeel:
a. Ombuigingen programma 1 en overhead;
b. Ombuigingen programma 2;
c. Ombuigingen programma 3;
d. Ombuigingen financieel-technisch;
4. In te stemmen met de uitgangspunten zoals benoemd in hoofdstuk 3 van de richtnota. -
5.h
De initiatiefnemer heeft het voornemen om een tweede bedrijfswoning aan de Korte Oostweg 18 in Nieuwe Wetering te bouwen. Het college neemt een negatieve grondhouding aan ten opzichte van het initiatief.
Bijlagen
Besluit
Het realiseren van een tweede bedrijfswoning aan de Korte Oostweg 18 in Nieuwe Wetering onwenselijk te vinden.
-
5.i
Volgens de wet moeten de burgemeester en de wethouders neveninkomsten opgeven. Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem hebben daarom in een landelijke applicatie opgave gedaan van eventuele neveninkomsten. Uit het van de uitvoeringsinstantie ontvangen advies volgt dat er geen verrekening hoeft plaats te vinden over het jaar 2023.
Bijlagen
Besluit
Vast te stellen dat er overeenkomstig het advies van de uitvoeringsinstantie geen verrekening hoeft plaats te vinden over het jaar 2023.