Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 7 mei 2024

14:00 - 15:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
A. (Astrid) Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    De fractie van Mooi Kaag en Braassem heeft vragen gesteld over het principebesluit van het college ten aanzien van het principeverzoek voor de locatie Vriezenweg 6a in Leimuiden. Het college heeft de beantwoording van de raadsvragen vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording van de raadsvragen van Mooi Kaag en Braassem over het principeverzoek Vriezenweg 6 in Leimuiden vast te stellen.

  2. 4.b

    Het college heeft de gemeenteraad geïnformeerd over het kort geding dat GO! voor jeugd heeft aangespannen tegen gemeente Alphen aan den Rijn en gemeente Kaag en Braassem. Deze raadsinformatiebrief is al eerder verzonden, het college heeft deze brief bekrachtigd.

    Besluit

    1. De Raadsinformatiebrief Kort geding GO! voor jeugd te bekrachtigen

  3. 4.c

    Het college heeft in het kader van de reconstructie van de Zonnedauwlaan in Rijnsaterwoude een meervoudig onderhandse aanbesteding gevoerd. Hier hebben twee partijen een geldige inschrijving op gedaan. Het college wordt voorgesteld het project te gunnen aan Boogaard Infra B.V. uit Beinsdorp.

    Besluit

    1. Opdracht uitvoering reconstructie Zonnedauwlaan Rijnsaterwoude te gunnen aan Boogaard Infra B.V. uit Beinsdorp, conform de bij de aanbesteding horende contractstukken voor een bedrag van € 1.683.800,00 exclusief BTW;
    2. Brief aan inwoners en bedrijven met aankondiging aannemer vast te stellen.

  4. 4.d

    Op de Context & Kaders-avond van 25 maart jl. is de ruimte voor ruimte-regeling geëvalueerd ter uitvoering van de in het raadsakkoord geformuleerde opdracht hierover. Met deze raadsinformatiebrief wordt een samenvatting gegeven van die avond en wordt er ook een conclusie getrokken over de werkwijze bij het beoordelen van initiatieven. Het college heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.

    Besluit

    De raadsinformatiebrief ‘Evaluatie ruimte voor ruimte-regeling’ vast te stellen.

  5. 4.e

    Mooi KB heeft schriftelijke vragen gesteld over de borgstelling voorfinanciering ten behoeve van de realisatie van 75 sociale huurwoningen . Het college heeft de beantwoording vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van Mooi KB inzake de borgstelling voorfinanciering ten behoeve van de realisatie van 75 sociale huurwoningen te bekrachtigen.

  6. 5.a

    Er is aanleiding om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te actualiseren. De nu geldende Schepenverordening 2009 is gedateerd. Door het actualiseren van regels op het water blijven deze juridisch toepasbaar en kunnen desgewenst nadere regels en aanvullend beleid worden vastgesteld. Vanuit de gedachtegang van integraliteit wordt voorgesteld de bepalingen voortaan onder te brengen in de APV in plaats van een afzonderlijke verordening. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:

    1. de verordening tot 9e wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Kaag en Braassem 2012 vast te stellen;
    2. de Schepenverordening Kaag en Braassem 2009 in te trekken.
  7. 5.b

    Als reactie op de zorgen over verkeersveiligheid op en rondom het Noordeinde – Zuideinde stelt het college voor om een principebesluit te nemen om een tijdelijk fietspad aan te leggen in fase 11 van Braassemerland. Deze zou van de Akkers naar de Kerkweg komen te liggen. Het belangrijkste argument is dat het fietspad een snelle en veilige oplossing biedt voor de verkeersproblematiek. Parallel daaraan vraagt het college aan de raad om een raadsopdracht voor het definitief uitwerken van een nieuwe verbinding tussen het Noordeinde en de Floraweg – Geestweg. Dit geldt als duurzame, structurele oplossing voor de verkeersdrukte op het Noordeinde. Tussentijds worden er andere acties uitgevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:


    1. Een afweging te maken tussen de twee prioriteiten uit het Raadsakkoord, te weten wonen en verkeersveiligheid, en in dit geval prioriteit te geven aan het thema verkeersveiligheid boven wonen;
    2. Een voorkeur uit te spreken voor de realisatie van een tijdelijk fietspad door fase 11 van Braassemerland;
    3. Het college opdracht te geven tot het definitief uitwerken van een nieuwe verbinding tussen het Noordeinde en de Floraweg/Geestweg;
    4. Steun uit te spreken voor de maatregelen op de korte termijn.

  8. 5.c

    Per 1 januari 2024 is de Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2024 van kracht. Bij particuliere sociale huurwoningen mandateert Holland Rijnland het verlenen, intrekken en weigeren van een huisvestingsvergunning aan de betrokken gemeenten. Dit geldt ook voor de handhaving en toezicht op de naleving van de Huisvestingsverordening. Het college heeft deze mandaten aanvaard.

    Besluit

    1. Het door het dagelijks bestuur van Holland Rijnland verleende mandaat inzake het verlenen, intrekken en weigeren van een huisvestingsvergunning als bedoeld in artikel 9, 10 en 11 in de Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2024 te aanvaarden.
    2. Het door het dagelijks bestuur van Holland Rijnland verleende mandaat inzake handhaving en toezicht op de naleving als bedoeld in hoofdstuk 3 van de Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2024 te aanvaarden.
    3. De Brief aan het dagelijks bestuur Holland Rijnland waarin de mandaten aanvaard worden vast te stellen.
  9. 5.d

    Na de afsluiting van de cijfers is duidelijk geworden dat we in 2023 een tekort hebben op de Rijksvergoeding BUIG. Het tekort bedraagt € 542.142. Voor een tekort op het BUIG-budget geldt een eigen risicodrempel. Tot een tekort van 7,5% dient de gemeente dit zelf op te vangen. Voor 2023 heeft Kaag en Braassem een tekort van 11,53%. Dit is de tweede keer sinds 2017 dat het tekort van Kaag en Braassem boven de eigen risicodrempel komt. Vorig jaar is er ook een aanvraag ingediend.
    Een van de voorwaarden voor een succesvolle aanvraag is dat de gemeenteraad verklaart dat het college maatregelen heeft genomen. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    1. Het Aanvraagformulier uitgebreid VU 2023 vast te stellen
    2. Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:


    1. Te verklaren dat het college maatregelen heeft genomen om tot tekortreductie te komen
    2. De visie van het college te onderschrijven en het noodzakelijk te achten dat er een beroep wordt gedaan op de Vangnetuitkering 2023 om het tekort op de Rijksvergoeding BUIG deels op te vangen.

  10. 5.e

    D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over het conceptverzoek van MeerWonen om vijf sociale woningbouwcomplexen in Roelofarendsveen te herstructureren. Het college heeft de beantwoording vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 omtrent het initiatief van MeerWonen om vijf sociale woningbouwcomplexen te herstructureren vast te stellen.

  11. 5.f

    De fractie van Mooi Kaag en Braassem heeft vragen gesteld over het principebesluit van het college ten aanzien van het principeverzoek voor de locatie Oudendijkseweg 28 in Woubrugge. Het college heeft de beantwoording van de raadsvragen vastgesteld.

    Besluit

    De beantwoording van de raadsvragen van Mooi Kaag en Braassem over het principeverzoek Oudendijkseweg 28 in Woubrugge vast te stellen.

  12. 5.g

    Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is ook de vergunning voor een Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa) geïntroduceerd. Dit is een vergunning waarmee afgeweken kan worden van het omgevingsplan. Bevoegdheid voor het afgeven van deze vergunning ligt bij het college. De gemeenteraad kan echter Bopa's aanwijzen waarbij participatie verplicht is.
    Op maandag 25 maart 2024 zijn met de gemeenteraad van Kaag en Braassem kaders opgehaald over participatie binnen ruimtelijke initiatieven. De gemeenteraad heeft toen aangegeven voorkeur te hebben om voor alle categorieën van Bopa's participatie verplicht te stellen, met uitzondering van enkele activiteiten die slechts een geringe ruimtelijke impact hebben. Dit voorstel betreft de uitwerking van de op 25 maart 2024 bij de gemeenteraad opgehaalde kaders om te komen tot een besluit over de categorieën.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:

    1. Participatie bijna altijd verplicht te stellen bij het aanvragen van een Buitenplanse omgevingsvergunning, zoals opgenomen in de bijlage “Categorieën omgevingsvergunningen verplichte participatie”.
    2. Dit besluit en de bijlage genoemd onder 1 in werking te laten treden met ingang van de dag na bekendmaking.
  13. 5.h

    De initiatiefnemers zijn voornemens om de (voormalige) jachthaven ‘Meerzicht’ langs de Herenweg in Rijnsaterwoude en aan het Braassemermeer een kwaliteitsimpuls geven. Het initiatief betreft het realiseren van een recreatiepark bestaande uit 61 verblijfsrecreatieve onderkomens (36 appartementen en 25 arken), een receptie, een restaurant, een parkeergarage, ca. 90 (deels overdekte) ligplaatsen voor boten en twee woningen (één beheerderswoning en één burgerwoning). Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Jachthaven Meerzicht, Rijnsaterwoude’ (NL.IMRO.1884.BPHERENWEG57-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  14. 5.i

    De initiatiefnemers zijn voornemens om 40 woningen te realiseren op de vrijvallende scholenlocatie aan de Herenweg te Rijnsaterwoude. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Woudse Juffen, Rijnsaterwoude’ (NL.IMRO.1884.BPWOUDSEJUFFEN-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  15. 5.j

    Er is een initiatief ingediend voor het realiseren van tien appartementen. De initiatiefnemer wenst tevens de naastgelegen bedrijfswoning om te zetten naar een burgerwoning. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan en de Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.

    Besluit

    Vaststellen raadsvoorstel, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Willem van der Veldenweg 33a, Leimuiden’ (NL.IMRO.1884.BPWVDVELDENWEG33A-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  16. 5.k

    De gemeenten in Holland Rijnland hebben hun commitment uitgesproken voor het meedoen aan de ETHOS-telling, een onderzoek van dak- en thuislozen dat uitgevoerd wordt door Hogeschool Utrecht. Deze telling wordt door middel van een digitale vragenlijst gedaan. Aangezien dit een vorm van gegevensverwerking is, hebben de Rijnstreek gemeenten een DPIA uitgevoerd. De Functionaris Gegevensbescherming (FG) heeft naar aanleiding van de DPIA aangegeven dat het onderzoeksdoel van de Hogeschool Utrecht te breed geformuleerd is. Hierdoor lopen inwoners het risico dat er meer bijzondere persoonsgegevens worden verzameld dan nodig. Om door te kunnen gaan met de tellen, dient het college een besluit te nemen omtrent het genoemde risico. Het advies is om wel mee te doen aan de ETHOS-telling. Dit advies wordt ook voorgelegd aan het college van Nieuwkoop. Het college van Alphen aan den Rijn heeft al besloten om mee te doen op 23 april 2024.

    Besluit

    Akkoord te gaan met de deelname aan de ETHOS-telling door gegevensdeling via de vragenlijst, met acceptatie van het verhoogde risico wat betreft het verzamelen van persoonsgegevens.


    College kiest voor scenario 3.

  17. 5.l

    De gemeente is verantwoordelijk voor adequate onderwijshuisvesting. Het aantal leerlingen in Kaskade groeit sneller dan dat er in structurele nieuwbouw kan worden voorzien. In de afgelopen zomervakantie heeft een interne verbouwing plaatsgevonden, om meer ruimte te creëren. Het huidige gebouw wordt nu volledig benut. In het nieuwe schooljaar zijn er 3 groepen méér en in de loop van de maanden worden dit 8 groepen in 2 schooljaren. Dat betekent dat er tijdelijk huisvesting nodig is om alle leerlingen onderwijs in de gemeente te bieden.
    Dit voorstel gaat over de gunning van het plaatsen van tijdelijke units bij Kaskade. Op basis van de ontvangen biedingen is Klein Units B.V. de laagste inschrijver en wordt het werk aan hen gegund.

    Besluit

    De opdracht tot het plaatsen van tijdelijke units bij Kaskade te gunnen aan de firma Klein Units B.V.

  18. 5.m

    Het college heeft de Lokale Energiestrategie (LES) opgesteld en legt deze ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Met de lokale energiestrategie (LES) geven we invulling aan onze bijdrage aan de Regionale energiestrategie (RES) Holland Rijnland. Het is een integraal document dat gaat over elektriciteit, warmte en mobiliteit. Voor grootschalige duurzame opwek is een voorkeursscenario tot stand gekomen op basis van ontwerpend onderzoek vanuit het landschap, gesprekken met inwoners en andere belanghebbenden. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld waarmee de raad wordt voorgesteld de LES vast te stellen.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    In lijn met de gestelde doelen uit de Regionale Energiestrategie Holland Rijnland en het Klimaatakkoord, de lokale energiestrategie (LES) Kaag en Braassem vast te stellen met daarin de volgende onderdelen:

    1. In 2030 een CO2 reductie te behalen door:
      < 1.1> 20% te besparen op warmteverbruik in woningen,
      < 1.2> 11% te besparen op mobiliteit en
      < 1.3> 0,09 TWh duurzame elektriciteit op te wekken;
    2. Om de transitie in goede banen te leiden, de routekaart vast te stellen met daarin de volgende speerpunten:
      < 2.1> Regisseren van grootschalige opwek van elektriciteit in de gemeente;
      < 2.2> Een wijkgericht isolatieprogramma om als gemeente te sturen op het isoleren van huizen;
      < 2.3> Stimuleren van lokale energiecoöperaties en individuele verduurzamingkeuzes door inwoners en andere belanghebbenden;
      < 2.4> Ondersteunen van één door de samenleving opgezet pilotproject in duurzame warmte of verduurzaming glas- en tuinbouw, naast het doorzetten van het uitvoeringsprogramma uit de TVW;
      < 2.5> Het goede voorbeeld blijven geven als gemeente.
    3. Regisseren van grootschalige opwek van elektriciteit in de gemeente (0,09 TWh) verder uit te werken volgens het voorkeursscenario dat tot stand is gekomen op basis van ontwerpend onderzoek vanuit het landschap, gesprekken met inwoners en andere belanghebbenden:
      < 3.1> daken en ander dubbel ruimtegebruik (zoals parkeerplaatsen, braakliggende gronden, restruimte en geluidsschermen) volledig te benutten voor zonnepanelen;
      < 3.2> daarnaast ruimte voor grootschalige opwek door windturbines en zonneweides langs infrastructuur, bij voorkeur langs de N207;
      < 3.3> grootschalige opwek van zon- en windenergie op landbouwgronden en in het open landschap wordt verder niet toegestaan;
      < 3.4> voor alle duurzame opwek onder < 3.1> en < 3.2> geldt de voorwaarde voor minimaal 50% lokaal eigendom, met mogelijkheden tot financiële participatie van inwoners;
      < 3.5> op basis van het voorkeursscenario in overleg te gaan met andere partijen (o.a. het rijk, de provincie, Schiphol) om te onderzoeken of en waar mogelijkheden liggen binnen hun ruimtelijk beleid.
    4. Bij de uitwerking van de LES samen te werken met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere (semi) overheden (zoals buurgemeenten, provincie, het waterschap);
    5. Om de LES als programma op te nemen in de (algehele herziening van de) omgevingsvisie;
    6. Een concrete uitvoeringsagenda op te stellen, waarbij we de focus willen leggen op duurzame opwek.
  19. 5.n

    Qbuzz heeft haar vervoerplan voor 2025 gedeeld met de gemeenten in het concessiegebied. Inmiddels is hier vanuit Kaag en Braassem een ambtelijke reactie op uitgegaan. Via deze raadsinformatiebrief wordt de gemeenteraad op de hoogte gesteld.


    Daarnaast zijn er over dit onderwerp feitelijke én schriftelijke vragen gesteld vanuit verschillende fracties van de gemeenteraad. College stelt hierbij de beantwoording van de schriftelijke vragen van SvKB vast.

    Besluit

    • De raadsinformatiebrief Vervoerplan 2025 Qbuzz vast te stellen
    • De beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie van SvKB over het vervoerplan 2025 Qbuzz vast te stellen

  20. 5.o

    Gemeente Kaag en Braassem neemt deel in zes gemeenschappelijke regelingen. Deze partijen hebben alle een ontwerpbegroting voor het jaar 2025 opgesteld voor de aan hen opgedragen taken. De conceptbegroting van de Veiligheidsregio Hollands-Midden wordt eind mei aangeboden voor zienswijze en deze zal één cyclus later (gemeenteraad 8 juli 2024) in de gemeenteraad geagendeerd staan. De begroting 2025 van Hecht wordt in één voorstel aangeboden samen met de begrotingswijziging Hecht 2024. De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten worden gevraagd hun zienswijzen op de verschillende ontwerpbegrotingen kenbaar te maken. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 van Holland Rijnland vast te stellen;
    2. De zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 van Omgevingsdienst West-Holland vast te stellen;
    3. De zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 van de BVO Rijn en Braassem vast te stellen;
    4. De zienswijze op de ontwerpbegroting 2025 van de SOZ Holland Rijnland vast te stellen.