Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 9 januari 2024

14:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
Astrid Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    De initiatiefnemers zijn voornemens om twee woningen te realiseren. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.

    Besluiten

    1. Het realiseren van twee woningen (twee-onder-een-kapwoning) op het perceel achter Achterpad 18 wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. Het initiatief moet milieuhygienisch inpasbaar zijn;
    b. De ontwikkeling dient akkoord te zijn met Hoogheemraadschap van Rijnland;
    c. Het bouwvlak moet vergroot worden en het aantal wooneenheden verhoogd worden in het bestemmingsplan;
    d. De bebouwing dient aan te sluiten bij de aard en schaal van het gebied;
    e. De voorkeur van de gemeente om het gebied integraal te benaderen en de omliggende agrarische percelen mee te nemen in de wijziging;
    f. er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

    Conform besloten

  2. 4.b

    De initiatiefnemers zijn voornemens om 11 woningen te realiseren. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden. Het college vindt het realiseren van sociale woningbouw op Vrouwgeestweg 33 het meest wenselijk.

    Besluiten

    1. Een bijdrage voor sociale woningbouw uit het vereveningsfonds te doen, indien er sociale woningbouw op de Vrouwgeestweg wordt gerealiseerd, hetgeen de voorkeur heeft van het college;
    2. Het realiseren van maximaal 10 woningen op Vrouwgeestweg 33 in Woubrugge wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
      a. Er dient aangetoond te worden dat het initiatief milieuhygiënisch inpasbaar is;
      b. er is akkoord nodig van Hoogheemraadschap van Rijnland om te kunnen bouwen in de waterkering;
      c. de voorkeur van de gemeente gaat uit naar 10 woningen – 2 rijen van 5 woningen met een tussenruimte;
      d. de groene uitstraling en beleving van de locatie dient behouden te worden;
      e. er dient aangetoond te worden dat de nieuwe ontsluiting veilig en goed bereikbaar is;
      f. er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw.
    3. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

    College stemt in meerderheid in met de gevraagde ontwikkeling met toevoeging van een opmerking bij de kanttekeningen, die ook een vertaling in de beslispunten. De wethouders Kistemaker en Van Duin worden geacht tegen te hebben gestemd. College verzoekt begin januari een praktische beleidslijn te krijgen over kleine woningbouwplannen die niet aansluiten bij de doelstellingen op het gebied van wonen en de regionale woonagenda.

    Conform besloten

  3. 4.c

    Eenmaal in de vier jaar wordt het regionaal beleidsplan opgesteld (wettelijk verplicht conform artikel 14 Wet veiligheidsregio). Het beleidsplan omvat alle taken van de veiligheidsregio.
    Door allerlei ontwikkelingen in de samenleving komt de veiligheidsregio voor steeds nieuwe opgaven te staan. Het is noodzakelijk om de veiligheidsregio - dus zowel brandweer als crisisbeheersing - zodanig toe te rusten, dat zij in de toekomst kan meebewegen en -ontwikkelen. Deze opgaven vragen, naast het blijven uitvoeren van de bestaande taken, om de mogelijkheid aan te passen en bij te sturen als dat nodig is. De veiligheidsregio heeft naast hun vaste taken 12 opgaven gedefinieerd voor de komende jaren. Deze nieuwe opzet en werkwijze gaat zorgen voor meer focus, helpt bij het maken van keuzes en maakt het mogelijk bij te sturen bij nieuwe ontwikkelingen en of veranderende omstandigheden in de samenleving.
    Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld waarin de raad wordt voorgesteld in te stemmen met het concept Regionaal beleidsplan.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    In te stemmen met het concept Regionaal Beleidsplan VRHM 2024-2027.

  4. 5.a

    Voldoende woningen voor inwoners is een topprioriteit uit het Raadsakkoord van Kaag en Braassem. De provincie Zuid-Holland heeft besloten om de 3 hectare kaart te wijzigen waarmee de mogelijkheden voor landelijke gemeenten nog minder worden. Deze oproep beoogt dit besluit ongedaan te maken. Onder het motto `een buurt erbij` moet dat perspectief bieden voor de dorpen.

    Besluit

    1. Deel te nemen aan de oproep van de gemeenten Krimpenerwaard en Molenlanden richting de Provincie Zuid-Holland:
    2. Via de gemeenteraadsfracties de oproep ook onder de aandacht te brengen van de provinciale fracties in de Staten.

  5. 5.b

    Het afgelopen jaar is in Holland Rijnland gewerkt aan de totstandkoming van de regionale Investeringsagenda. In de regionale Investeringsagenda is te lezen welke urgente opgaven er in de regio spelen en wat de ambities daarin zijn.

    Besluit

    In te stemmen met de informele reactie op het proces en governance Regionale Investeringsagenda (RIA) richting Dagelijks Bestuur Holland Rijnland.


    De brief wordt aangepast alvorens deze naar het DB Holland Rijnland wordt verzonden.