- Locatie
Collegekamer
- Voorzitter
- A. (Astrid) Heijstee - Bolt
Agendapunten
-
4.a
De initiatiefnemers zijn voornemens om drie eco-lodges te realiseren aan de Groenwegh 14,14a en 16 in Hoogmade. De inkomsten van de eco-lodges zijn bedoeld om te investeren in het ontwikkelen van de natuur op de achterliggende percelen. Het college neemt een positieve houding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijkertijd wel een aantal voorwaarden.
Bijlagen
Besluiten
1. Het bouwen van drie eco-lodges van 60m2 op het perceel aan de Groenwegh 14,14a en 16 in Hoogmade wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
a. Permanente bewoning van de eco-lodges dient te worden uitgesloten;
b. De eco-lodges dienen maximaal een vloeroppervlakte te hebben van 60m2 conform de NEN 2580 (exclusief buitenruimten)
c. De eco-lodges dienen meer richting de bestaande bebouwing (woningen) gesitueerd te worden;
d. Het initiatief dient te passen binnen de instructieregels van het Rijk en de Provincie;
e. De agrarische functie dient aan het perceel onttrokken te worden, de ruimte dient volledig toegedeeld te worden aan de functie natuur en natuurontwikkeling, hiervoor is een wijziging van het omgevingsplan nodig.
2. Als alternatief voor de drie eco-lodges van 60m2 worden ook vier eco-lodges van 36m2 (categorie 2) gezien. Dezelfde voorwaarden als bij beslispunt 1 zijn van toepassing.
3. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).Conform besloten
-
4.b
Tegen het besluit om geen omgevingsvergunning te verlenen voor het legaliseren van het gebruik ten behoeve van 2 bedrijfswoningen aan het adres Noordeinde 70a te Leimuiden is bezwaar ingediend. Na een hoorzitting heeft de commissie voor bezwaarschriften een advies uitgebracht over de te nemen beslissing op bezwaar. De commissie adviseert het bestreden besluit te herroepen en daarvoor in de plaats de aanvraag buiten behandeling te stellen omdat geen omgevingsvergunning benodigd zou zijn. Voorgesteld wordt dit advies niet over te nemen. Nu de aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan, is er wel degelijk een omgevingsvergunning nodig en is deze gelet op de strijdigheid ook terecht geweigerd. Het college laat het bestreden besluit in stand.
Bijlagen
Besluiten
1. Het bestreden besluit, in afwijking van het advies van de bezwarencommissie in stand te laten.
Conform besloten
-
4.c
De gemeente Nieuwkoop is afgelopen zomer gestart met een oriënterend onderzoek naar alternatieve beheervormen voor zwembad De Wel in Nieuwkoop om het beheer en de exploitatie van het zwembad effectiever en efficiënter vorm te geven. Het college van Nieuwkoop heeft gevraagd of een samenwerking met het Sportbedrijf Kaag en Braassem mogelijk is. Hierop heeft het college positief gereageerd, met als uitgangspunt dat er voor de gemeente Kaag en Braassem aantoonbare voordelen zitten aan een eventuele samenwerking of samenvoeging. Een samenwerking met Sportbedrijf Kaag en Braassem behoort tot een kansrijk scenario en zal verder onderzocht worden. Het college heeft de raadsinformatiebrief hierover vastgesteld.
Bijlagen
Besluiten
1. De raadsinformatiebrief ‘onderzoek beheer zwembad Nieuwkoop’ vast te stellen.
Conform besloten
-
4.d
Vorig jaar heeft de gemeente opdracht gegeven aan bureau Over morgen voor het opstellen van een lokale energiestrategie (LES) met inbreng van belanghebbenden en inwoners. Het doel van de LES is inzicht geven op welke manieren de gemeente de CO2-uitstoot kan verminderen volgens de afspraken uit het Klimaatakkoord.
Er is nu een eerste versie van de lokale energiestrategie die het college vrijgeeft voor een consultatieronde. Alle inwoners en andere belanghebbenden krijgen de gelegenheid dit te lezen en hierop te reageren. Aan de hand van de reacties wordt gekeken of aanvullingen en/of aanpassingen nodig zijn voordat de LES ter vaststelling wordt aangeboden aan het college en de raad.
Het college heeft besloten de (concept) LES vrij te geven voor consultatie en heeft de raadsinformatiebrief vastgesteld.Bijlagen
Besluiten
1. De (concept) Lokale Energiestrategie vrij te geven voor consultatie;
2. De raadsinformatiebrief (concept) Lokale Energiestrategie vast te stellen.Aanvullend: de wijze van participatie over de zienswijzen nader vorm te geven om interactie te stimuleren en hierover nader te adviseren.
Conform besloten
-
4.e
Bijgevoegde Raadsinformatiebrief informeert de gemeenteraad van Kaag en Braassem over de vergadering van het Algemeen Bestuur Holland Rijnland van 31 januari 2024. Op de agenda stonden de volgende onderwerpen:
- Vrijgeven van Regionale Investeringsagenda voor zienswijzen
- Vergaderlocaties van AB vergaderingen voor 2024.Bijlagen
Besluit
De raadsinformatiebrief AB Holland Rijnland 31-1-2024 vast te stellen.
-
4.f
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna de Afdeling) heeft uitspraak gedaan inzake de beroepsprocedure van het bestemmingsplan Tuinderij in Leimuiden (Woonzorgvoorziening Dagelijks Leven). De Afdeling heeft het besluit vernietigd maar de rechtsgevolgen in stand gelaten. Het college stelt de raadsinformatiebrief vast die de gemeenteraad op de hoogte brengt van de uitspraak.
Bijlagen
Besluit
De raadsinformatiebrief uitspraak bestemmingsplan Tuinderij, Leimuiden vast te stellen.
-
4.g
Er is een verzoek ingediend om met toepassing van de wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in het bestemmingsplan ‘Geestweg Floraweg’ de bestaande bedrijfswoning bekend als Geestweg 15 te Roelofarendsveen om te zetten naar een plattelandswoning. Het ontwerpwijzigingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college besluit het wijzigingsplan ongewijzigd vast te stellen en het vaststellingsbesluit vervolgens voor een periode van zes weken in het kader van de beroepstermijn ter inzage te leggen.
Bijlagen
Besluit
1. Het wijzigingsplan Geestweg 15 Roelofarendsveen ongewijzigd vast te stellen;
2. Het vastgestelde wijzigingsplan Geestweg 15 te Roelofarendsveen voor een periode van zes weken ter inzage te leggen. -
4.h
Er is een verzoek ingediend om met toepassing van de wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in het bestemmingsplan ‘Geestweg Floraweg’ de bestaande bedrijfswoning bekend als Geestweg 17A te Roelofarendsveen om te zetten naar een plattelandswoning. Het ontwerpwijzigingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn in die periode geen zienswijzen ingediend. Het college besluit het wijzigingsplan ongewijzigd vast te stellen en het vaststellingsbesluit vervolgens voor een periode van zes weken in het kader van de beroepstermijn ter inzage te leggen.
Bijlagen
Besluit
1. Het wijzigingsplan Geestweg 17A Roelofarendsveen ongewijzigd vast te stellen;
2. Het vastgestelde wijzigingsplan Geestweg 17A Roelofarendsveen voor een periode van zes weken ter inzage te leggen. -
4.i
Er is een verzoek ingediend om met toepassing van de wijzigingsbevoegdheid zoals opgenomen in het bestemmingsplan ‘Baan Sotaweg’ de bestaande bedrijfswoning bekend als Sotaweg 34 te Roelofarendsveen om te zetten naar een plattelandswoning. Het ontwerpwijzigingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college besluit het wijzigingsplan ongewijzigd vast te stellen en het vaststellingsbesluit vervolgens voor een periode van zes weken in het kader van de beroepstermijn ter inzage te leggen.
Bijlagen
Besluit
1. Het wijzigingsplan Sotaweg 34 Roelofarendsveen ongewijzigd vast te stellen;
2. Het vastgestelde wijzigingsplan Sotaweg 34 te Roelofarendsveen voor een periode van zes weken ter inzage te leggen. -
5.a
Mooi Kaag en Braassem heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de nieuwe huisstijl. Het college stelt de beantwoording van deze vragen vast.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van Mooi Kaag en Braassem over de nieuwe huisstijl vast te stellen.
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van Mooi Kaag en Braassem over de nieuwe huisstijl vast te stellen.
-
5.b
Naar aanleiding van de oproep van de raad aan het college om op te halen of er onder de veteranen behoefte is aan witte-anjer- perken in de gemeente - als blijk van waardering voor lokale veteranen - heeft het college een enquête onder veteranen gehouden en diverse veteranen gesproken. Hieruit kwam dat veel veteranen het zouden waarderen wanneer een dergelijk perk zou worden gerealiseerd. Daarnaast zijn tijdens de contacten met de veteranen twee voorkeurslocaties uitgesproken om anjerperken (in Woubrugge en in Roelofarendsveen). De gemeente zal op deze voorkeurslocaties een anjerveld realiseren. Tevens staat de gemeente er voor open als er initiatieven (van veteranen) komen voor extra locaties in andere dorpen.
Bijlagen
Besluit
1. Anjervelden te realiseren naast het oorlogsmonument op de Noordhoek in Roelofarendsveen en op de kruising Bateweg/Gerbrand Swartlaan in Woubrugge.
2. Medewerking te verlenen, in samenwerking met initiatiefnemers, wanneer uit andere dorpen initiatieven tot het realiseren van een anjerperk worden ontplooid -
5.c
Op 18 september 2023 is het bestemmingsplan en stedenbouwkundig plan van het Sportpad door de gemeenteraad vastgesteld. Een volgende stap in de ontwikkeling van het Sportpad is de uitwerking van de openbare ruimte in een inrichtingsplan.
Het college besluit wordt om IMOSS, die al vanaf het opstellen van het Masterplan Sportpad betrokken is bij het project, hiervoor opdracht te geven. Daarmee wijkt het college af van het inkoop- en aanbestedingsbeleid en wordt niet een meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure doorlopen.Bijlagen
Besluit
1. Een beroep te doen op de hardheidsclausule van het inkoop- en aanbestedingsbeleid en van dit beleid af te wijken door de opdracht voor de uitwerking van het inrichtingsplan voor het Sportpad enkelvoudig onderhands te verstrekken aan IMOSS.
-
5.d
Het college gaat graag met de raad in gesprek over de diverse monitoren in de P&C cyclus: de richtmonitor, voortgangsmonitor en de verantwoordingsmonitor. Voldoet deze werkwijze nog aan het beoogde doel om het gesprek tussen raad en college vanuit de inhoud te voeren? Aan de raadsleden wordt gevraagd voorafgaand aan deze avond een korte enquête in te vullen. Het college heeft het programma voor de C&K-avond vastgesteld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
• Het programma voor de C&K-avond van 25 maart over P&C evaluatie vast te stellen
Besluit
• Het programma voor de C&K-avond van 11 maart over P&C evaluatie vast te stellen
-
5.e
In november is de gemeenteraad in een geheime bijeenkomst geïnformeerd over het concept-rapport van de Quickscan Noordeinde/Zuideinde. Inmiddels is het definitieve rapport beschikbaar en naar de gemeenteraad gestuurd met een raadsinformatiebrief en daarmee openbaar gemaakt. Het college bekrachtigt deze raadsinformatiebrief.
Bijlagen
Besluit
1. De Raadsinformatiebrief definitief rapport Quickscan Noordeinde/Zuideinde te bekrachtigen
-
5.f
In de Verordening kwijtschelding 2024 was in artikel 6, inwerkingtreding en citeertitel, niet meegenomen dat bij het vaststellen van deze Verordening op de datum van de inwerkingtreding de Verordening kwijtschelding 2023 zou worden ingetrokken. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld waarmee dit wordt gecorrigeerd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1 Verordening kwijtschelding 2024 in te trekken
2 Verordening kwijtschelding gemeentebelastingen 2024 vast te stellenBesluit
Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
1 Verordening kwijtschelding 2024 in te trekken
2 Verordening kwijtschelding gemeentebelastingen 2024 vast te stellen -
5.g
Het integraal onderhoud van de openbare ruimte, bestaande uit maaien, veegwerk, slootwerk en het verwijderen van onkruid op verharding is opnieuw aanbesteed voor 2024-2025. De enige inschrijving is door de beoordelingscommissie positief beoordeeld. Het college heeft besloten het bestek voorlopig te gunnen aan AW (Arie Wijnhout) Groen & Natuur.
Bijlagen
Besluit
Het bestek OR 23.001 voor de periode tot en met 31 december 2025 voorlopig te gunnen aan AW (Arie Wijnhout) Groen & Natuur voor een bedrag van €863.000
-
5.h
De gemeente Kaag en Braassem als aandeelhouder moet voor 1 december 2023 de begroting 2024 van De Tweesprong B.V. vaststellen. Dat is tot op heden niet gebeurd, omdat de definitieve begroting 2024 nog niet aan de gemeente was aangeboden. Het college stelt de begroting 2024 met dit besluit vast. De Tweesprong doet in de begroting twee aannames ten aanzien van gemeentelijke compensatie. Het college reageert per brief op deze aannames. De begroting 2024 en de brief aan De Tweesprong B.V. over de begroting 2024 is vastgesteld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De begroting 2024 van De Tweesprong B.V. vast te stellen, met uitzondering van de twee aannames ten aanzien van gemeentelijke compensatie
2. De brief aan De Tweesprong B.V. over de begroting 2024 vast te stellen.Besluit
1. De begroting 2024 van De Tweesprong B.V. vast te stellen, met uitzondering van de twee aannames ten aanzien van gemeentelijke compensatie
2. De brief aan De Tweesprong B.V. over de begroting 2024 vast te stellen.