- Locatie
Collegekamer
- Voorzitter
- A. (Astrid) Heijstee - Bolt
Agendapunten
-
4.a
De schoolbesturen van de Rijnstreek willen graag gezamenlijk het onderwijs aan nieuwkomers en vluchtelingen versterken. Naar verwachting neemt hun aantal in de regio komende jaren zeker niet af, waarschijnlijk zelfs toe en zullen de aantallen regelmatig schommelen. De scholen proberen een goed aanbod te creëren voor deze groep kinderen en proberen de fluctuaties in de instroom op te vangen. Daarom start in september 2024 een gezamenlijke, regionale taalschool voor nieuwkomers.
De schoolbesturen en de Rijnstreek gemeenten hebben een convenant opgesteld met de gezamenlijke afspraken over de taalschool. De schoolbesturen zijn inhoudelijk en financieel verantwoordelijk voor de taalschool. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer en eventuele uitbreiding van de onderwijshuisvesting.
De taalschool is in Alphen aan den Rijn. Bij de start van dit schooljaar zijn er nog geen kinderen uit Kaag en Braassem.
Het college heeft besloten het convenant aan te gaan en wethouder Van Egmond te machtigen het convenant te ondertekenen.
Bijlagen
Besluit
1. Het convenant Regionale Taalschool Groene Hart – Rijnstreek aan te gaan.
2. Wethouder Nick van Egmond te machtigen om namens het college het convenant te ondertekenen. -
4.b
De initiatiefnemers zijn voornemens om 12 appartementen te realiseren aan de Wilgenstraat 32 in Roelofarendsveen. Het college neemt een negatieve houding aan ten opzichte van het initiatief, omdat er onvoldoende parkeerplaatsen kunnen worden gerealiseerd.
Bijlagen
Besluit
Het realiseren van 12 appartementen aan de Wilgenstraat 32 in Roelofarendsveen onwenselijk te vinden.
-
4.c
Onze gemeente had tot eind 2023 een overeenkomst met GO! voor jeugd. Na afloop van deze overeenkomst hadden wij en GO! nog enkele vorderingen op elkaar, o.a. op het gebied van frictiekosten en kosten in verband met het kort geding, dat GO! had aangespannen. Met de vaststellingsovereenkomst spreken we finale kwijting af, waardoor we geen vordering meer op elkaar hebben. Het college heeft besloten deze vaststellingsovereenkomst aan te gaan.
Bijlagen
Besluit
1. De concept Vaststellingsovereenkomst tussen onze gemeente en GO! voor jeugd vast te stellen voor finale kwijting van vorderingen
-
4.d
In de financiële commissie wordt periodiek de voortgangsrapportage Project rechtmatigheid (RV), doorontwikkeling horizontaal toezicht (DHT) en integraal risicomanagement (IRM) besproken. Op spoor 2 (afronding meerjarige VIC-masterplan extra opgave) en spoor 3a na zijn alle sporen afgerond. Spoor 3 (a en b) wordt hieronder verder toegelicht. Verder zijn er een aantal personele (intern en extern) wijzigingen geweest. Spoor 3a (opstellen procesbeschrijvingen) kent een achterstand. Dit spoor zal ook in 2025 doorlopen, doordat het op orde krijgen en beschrijven van alle reeds bepaalde kritische processen niet binnen één projectjaar gerealiseerd kan worden en processen aan verandering onderhevig blijven.
Bijlagen
Besluit
De voortgangsrapportage en begeleidend memo aan te bieden aan de financiële commissie van 9 september 2024.
-
5.a
Gemeenten zijn op grond van artikel 2.6 van de Jeugdwet verantwoordelijk voor het bieden van jeugdhulp in crisissituaties. Wanneer een crisissituatie zich voordoet, wordt veelal het CIT betrokken. Als er dan jeugdhulp nodig is, moet het CIT altijd een verwijzer betrekken. Dit is een onwenselijke situatie. Daarom heeft het college besloten om het CIT te mandateren om jeugdhulp in te zetten in geval van een crisissituatie.
Bijlagen
Besluit
1. Het Crisis Interventie team (verder te noemen: CIT) te mandateren om jeugdhulp in te zetten bij crisiszaken die binnen onze gemeente spelen.
2. Dit mandaat te registreren in het mandatenregister. -
5.b
De gemeente Haarlemmermeer heeft, samen met haar inwoners en andere betrokkenen, concept-spelregels opgesteld voor één of meerdere nieuwe windturbine(s) in Haarlemmermeer-Zuid. Ook onze inwoners konden hierin meedenken in het participatietraject Wind op Land. Nu zijn de inwoners uitgenodigd om te reageren op de concept-spelregels. Dit kan tot en met 13 oktober.
Inwoners van Kaag, Oude Wetering, Nieuwe Wetering en Leimuiden hebben een brief van het college gekregen, omdat zij in de buurt wonen van het zoekgebied. De andere inwoners zijn algemeen geïnformeerd door een oproep in Hier in de Regio! (nummer 4), een gemeentenieuwsbericht en social advertising. In samenwerking met gemeente Haarlemmermeer zijn er ook driehoeksborden geplaatst in de openbare ruimte, op een vaste route van ESH Media die door een aantal aangrenzende dorpskernen heenloopt.
Met de gemeenteraad is de informatie gedeeld via een raadsinformatiebrief. Het college heeft de inwonersbrief en raadsinformatiebrief vastgesteld.Bijlagen
Besluit
- De inwonersbrief Peiling spelregels Wind op Land Haarlemmermeer-Zuid vast te stellen;
- De raadsinformatiebrief vast te stellen.
-
5.c
De fractie van SvkB heeft schriftelijke vragen gesteld mbt de acties van het college inzake het weren van landbouwverkeer uit de kern Leimuiden. Het college heeft de beantwoording vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
- De beantwoording van de schriftelijke vragen SvKB inzake landbouwverkeer op de N207 vast te stellen
-
5.d
De gemeente ontvangt regelmatig subsidieaanvragen van inwoners voor de aanschaf van AED's. Tot op heden zijn deze aanvragen afgewezen vanwege het ontbreken van beschikbare subsidiegelden. In 2018 heeft de gemeenteraad middelen ingezet voor het creëren van een dekkend netwerk van openbaar beschikbare AED’s. Om de dekking te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren, heeft de gemeente een subsidieregeling opgesteld. De regeling en bijbehorende voorwaarden voor het toekennen van de subsidie zijn toegevoegd aan de bestaande Nadere regels subsidies gemeente Kaag en Braassem.
Bijlagen
Besluit
- De subsidieregeling voor AED’s en buitenkasten vast te stellen
- De gewijzigde Nadere regels van de Algemene Subsidieverordening vast te stellen