Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Oordeelsvorming politieke avond

maandag 9 oktober 2017

20:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Kelly Straver - van der Wereld
Toelichting

De aanvangstijd is indicitatief

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

  3. 3
    Mededelingen
  4. 4
    Spreekrecht over niet geagendeerde onderwerpen
  5. 5

    Beslispunten
    De Verordening Blijverslening gemeente Kaag en Braassem 2017 vaststellen.


    Wat willen we bereiken
    Meer levensloopbestendige woningen in onze gemeente zodat meer inwoners langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen.


    Wat gaan we daarvoor doen
    Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) heeft hiervoor de Blijverslening ontwikkeld. De gemeente Kaag en Braassem wil deze Blijversleningen gaan verstrekken. De gemeente stelt hiervoor een Verordening Blijverslening vast.

  6. 6

    Beslispunten
    De Verordening Starterslening Kaag en Braassem 2017 vaststellen.


    Wat willen we bereiken
    Doorstroming op de woningmarkt bevorderen en scheef wonen tegengaan.


    Wat gaan we daarvoor doen
    De maximale leeftijd om in aanmerking te komen voor een starterslening verhogen van 30 naar 45 jaar. De voorwaarden van de Starterslening dusdanig aanpassen zodat starters in de leeftijd van 18 t/m 45 jaar gebruik kunnen maken van de Starterslening. Op deze manier is het kopen van een woning op de woningmarkt via de Starterslening ook bereikbaar voor oudere starters.

  7. 7

    Beslispunten
    Het college toestemming te verlenen, overeenkomstig artikel 1, tweede lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen, een Bedrijfsvoeringsorganisatie Rijn en Braassem (BVO) op te richten zoals bedoeld in artikel 8 lid 3 van de Wgr om de samenwerking op het gebied van Informatisering, automatisering en andere niet overheidstaken vorm te geven.


    Wat willen we bereiken
    De gemeenten Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn succesvol laten samenwerken op het gebied van Informatisering, automatisering en de bedrijfsvoering daarvan. De verplichtingen over en weer worden contractueel vastgelegd in een overeenkomst, waarbij de best passende juridische vorm wordt gekozen rekening houdend met het aanbestedingsrecht en het fiscaal recht. De juridische vorm van de intergemeentelijke samenwerking moet daarbij handvatten waarborgen voor sturing en monitoring, waardoor de gemeente Kaag en Braassem voldoende grip houdt op haar informatievoorzieningen.


    Wat gaan we daarvoor doen
    Een aparte entiteit oprichten conform de Wet gemeenschappelijke regelingen, maar dan een lichte variant (een bedrijfsvoeringsorganisatie) daarvan. Deze mogelijkheid is vrij recent in de Wgr opgenomen om vooral bij zaken die beleidsarm zijn en puur om bedrijfsvoeringsonderwerpen gaan een efficiënte organisatie in het leven te roepen met slechts één bestuurslaag (in tegenstelling tot een volledige GR waar sprake is van geleed bestuur (een AB en een DB).


    Om de bedrijfsvoeringsorganisatie op te richten dient het volgende oprichtingsdocument te worden vastgesteld: de Gemeenschappelijke Regeling bedrijfsvoeringsorganisatie Rijn en Braassem


    Het bestuur van deze gemeenschappelijke regeling (BVO) stelt vervolgens een uitvoeringsregeling vast. De taken van de BVO worden conform deze uitvoeringsregeling uitgevoerd. Een Dienstverleningscatalogus (hierna: DC) en een Plan van Aanpak voor de migratie (Procesplan Migratie ICT) worden opgenomen als bijlagen bij de uitvoeringsregeling. In de DC zijn de ICT-diensten beschreven die door de BVO worden geleverd en het Plan van Aanpak voor de migratie is het projectplan waarin beschreven wordt hoe de migratie zal verlopen. Zowel tussen de BVO en de gemeente Kaag en Braassem, als tussen de BVO en de gemeente Alphen aan den Rijn moet een dienstverleningsovereenkomst worden gesloten.

  8. 8

    Beslispunten

    1. Het bestemmingsplan Herenweg 69a (herziening 2017) te Rijnsaterwoude vast te stellen.
    2. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

    Wat willen we bereiken
    Behoud en doorontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit.


    Wat gaan we daarvoor doen
    De initiatiefnemer heeft een verzoek ingediend om de maximale oppervlakte voor het hoofdgebouw van een vrijstaande woning te vergroten van 200m2 naar 280m2 en de bouwhoogte van 6 meter goot en 10 meter nok aan te passen naar een bouwhoogte van 8 meter.
    Dit publiekrechtelijk kader moet vastgesteld worden om de ontwikkeling van woningbouw op deze locatie mogelijk te maken. Om de financiële risico’s voor de gemeente af te dekken is een overeenkomst tot vergoeding van planschade opgesteld.

  9. 9
    Vragenkwartier
  10. 10

  11. 11
    Sluiting