Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht collegebesluiten

dinsdag 14 mei 2024

14:00 - 15:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
A. (Astrid) Heijstee - Bolt

Agendapunten

  1. 4.a

    Er is een conceptverzoek binnengekomen met de vraag of de bedrijfsfunctie aan de Zuidweg 1 in Rijpwetering omgezet kan worden naar wonen. De initiatiefnemer heeft twee varianten aangedragen. Een variant met twee vrijstaande woningen en een variant met een vrijstaande woning en twee-onder-een-kap woningen. Het college neemt een positieve grondhouding aan ten opzichte van het verzoek en spreekt daarbij de voorkeur uit voor de variant van twee woningen. Daarnaast worden aan de positieve grondhouding ook voorwaarden verbonden.

    Besluit

    1. Het omzetten van de functie bedrijf aan de Zuidweg 1 in Rijpwetering naar wonen wenselijk vinden onder de volgende voorwaarden;
    a. De voorkeur gaat uit naar de variant met twee vrijstaande woningen;
    b. De bestaande bedrijfswoning aan de Zuidweg 1 dient omgezet te worden naar een burgerwoning;
    c. Voldaan dient te worden aan de voorwaarden van de voormalige wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan ‘Oud Ade en Rijpwetering’(artikel 25.5);
    d. Er dienen voldoende parkeerplaatsen conform de Nota parkeernormen 2018 te worden gerealiseerd;
    e. De ontwikkeling dient te voldoen aan de instructieregels van de provinciale omgevingsverordening;
    f. De woningen dienen milieu-hygiënisch inpasbaar te zijn met extra nadruk voor bedrijven en milieu-zonering en wegverkeerslawaai van de provinciale weg N445;
    g. Er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale vereveningsfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw;
    h. De initiatiefnemer dient op de hoogte te zijn dat er mogelijk in de toekomst een afdracht betaald dient te worden aan een vereveningsfonds om te voldoen aan de vereiste uit de omgevingsvisie van 40% middenhuur of betaalbare koop.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  2. 4.b

    De initiatiefnemers vragen of het mogelijk is om het bijgebouw om te zetten naar een zelfstandige woning. Het college neemt een positieve grondhouding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt daarbij wel voorwaarden.

    Besluit

    1. Het omzetten van het bijgebouw aan de Kerkweg 36 in Woubrugge naar een zelfstandige woning wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden:
    a. Parkeren dient conform de Nota parkeernormen 2018 te worden opgelost;
    b. Er dient een afdracht gedaan te worden in het sociale woningbouwfonds om te voldoen aan de eis van 30% sociale woningbouw;
    c. De initiatiefnemer dient op de hoogte te zijn dat er mogelijk in de toekomst een afdracht betaald dient te worden aan een vereveningsfonds om te voldoen aan de vereiste uit de omgevingsvisie van 40% middenhuur of betaalbare koop.
    d. De ontwikkeling dient milieu-hygiënisch inpasbaar te zijn.
    e. Indien de initiatiefnemer voornemens is om de woning te verhuren aan arbeidsmigranten, dan dient te worden voldaan aan de beleidsregel huisvestiging arbeidsmigranten van de gemeente.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  3. 4.c

    De initiatiefnemers zijn voornemens om de bedrijfswoning om te zetten naar een burgerwoning. Het college neemt een positieve grondhouding aan ten opzichte van het initiatief, maar stelt tegelijk wel een aantal voorwaarden.

    Besluit

    1.Het omzetten van de bedrijfswoning naar een burgerwoning aan de Floraweg 65 in Roelofarendsveen in principe wenselijk te vinden, onder de volgende voorwaarden;
    a. Het af te splitsen woonkavel dient maximaal 1000m2 te zijn;
    b. De achterliggende gronden dienen bestemd te blijven voor de agrarische glastuinbouwfunctie;
    c. Voldaan dient te worden aan de voorwaarden uit de voormalige wijzigingsbevoegdheid (artikel 3.7.1.) van het bestemmingsplan ‘Geestweg en Floraweg’;
    d. Er dient nader onderzoek gedaan te worden naar het aspect bedrijven en milieuzonering ten aanzien van het omzetten van de woning.
    2. Indiener te verplichten de omwonenden en andere belanghebbenden op de hoogte te stellen van de voorgenomen ontwikkeling en een terugkoppeling te geven van de reacties van omwonenden/belanghebbenden waarin wordt aangegeven welke invloed de reacties op het initiatief hebben (gekregen).

  4. 4.d

    De fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het Ruimtelijk Afwegingskader Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving, gepubliceerd door de Rijksoverheid. Het college heeft de beantwoording vastgesteld.

    Besluit

    1. De beantwoording van schriftelijke raadsvragen met betrekking Ruimtelijk Afwegingskader Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving vast te stellen.

  5. 4.e

    Het college gunt de opdracht aan P. Kastelein B.V. voor het herinrichten van het Zuideinde te Hoogmade. Voor het project ‘Herinrichting Zuideinde Hoogmade’ heeft er een meervoudig onderhandse aanbesteding plaatsgevonden. Op 11 april 2024 is de kluis met inschrijvingen van bovengenoemd werk geopend. Er zijn twee inschrijvingen binnengekomen. Het proces-verbaal van opening is op TenderNed gepubliceerd. Voor deze aanbesteding geldt het gunningscriterium van de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de laagste prijs. Bij de beoordeling van de inschrijvingen is de inschrijving van Aannemingsbedrijf P. Kastelein B.V. als laagste inschrijving aangemerkt.

    Besluit

    De opdracht tot herinrichten van het Zuideinde Hoogmade definitief te gunnen aan de laagste inschrijver, P. Kastelein B.V.

  6. 4.f

    Tijdens de besloten raadsvergadering van 20 maart jl. heeft de raad gevraagd om meer informatie over hoe een asielzoekerscentrum (azc) eruit ziet. In de bijlage is deze informatie opgenomen, aangeleverd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

    Besluit

    De raadsinformatiebrief ‘Voorbeeld AZC’ vast te stellen.

  7. 5.a

    De initiatiefnemers zijn voornemens om 66 woningen te realiseren op het oostelijke deel van de percelen WBG00B4470 en 4627 achter het glastuinbouwbedrijf op Oudendijkseweg 11 te Woubrugge. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het initiatief is eerder al eens kenbaar gemaakt door middel van een principeverzoek en het college heeft hier op 7 maart 2023 een positieve grondhouding op ingenomen. Het ontwerpbestemmingsplan is in lijn met het eerdere verzoek. Het bestemmingsplan wordt als ontwerp ter visie gelegd om iedereen de mogelijkheid te bieden zienswijzen kenbaar te maken.

    Besluit

    Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld:
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen vast te stellen.
    2. Het bestemmingsplan ‘Karperhof, Woubrugge’ (NL.IMRO.1884.BPKARPERHOF-VAS1) vast te stellen.
    3. Geen exploitatieplan voor dit plangebied vast te stellen.

  8. 5.b

    De regionale dienst Hecht vraagt een zienswijze op de 1ste begrotingswijziging 2024 en de beleidsarme begroting 2025. De raad wordt voorgesteld om in te stemmen met de bijgaande (kritische) concept zienswijze.
    De verwachting is dat het bestuur van Hecht het begrotingswijziging 2024 en de begroting 2025 zal vaststellen en dat de gemeente de effecten hiervan zal (moeten) opvangen. Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld.

    Besluit

    1. Het raadsvoorstel vast te stellen, waarin wordt voorgesteld de zienswijze op de begroting 2025 en begrotingswijziging 2024 vast te stellen.
    2. Als Hecht besluit tot de voorgestelde begrotingswijziging: de kostenstijging 2024 op te vangen vanuit de budgettaire ruimte 2024.
    3. De effecten van de begroting 2025 van Hecht te verwerken in de richtnota.
  9. 5.c

    Op 12 december heeft het college de voorkeurslocatie voor een Scheef huisje aangewezen. Op dit voorstel is geheimhouding opgelegd om een goed proces met omwonenden te kunnen waarborgen. In het collegebesluit van 12 december is opgenomen dat de geheimhouding wordt opgeheven op het moment dat het college een definitief besluit neemt over de invulling van de gekozen locatie. Vanwege een raadsvraag en een Woo-verzoek van omwonenden, kiest het college ervoor deze documenten nu al openbaar te maken.
    Het college heeft besloten de geheimhouding op te heffen op het collegevoorstel en bijlagen ‘Adviezen van de locaties’ en 'Communicatie- en participatieplan'.

    Besluit

    De op 12 december 2023 door het college opgelegde geheimhouding op het collegevoorstel Aanwijzen voorkeurslocatie Scheef huisje en bijlagen Adviezen van de locaties en Communicatie- en participatieplan op te heffen.

  10. 5.d

    In 2023 is door Stichting Vrienden van de Kleine Oase een aanvraag tot een financiële bijdrage ingediend. Deze aanvraag is afgelopen jaar in behandeling genomen en hier zijn middelen voor gereserveerd ten behoeve van het jaar 2023. Door het vertrek van de toenmalige beleidsadviseur sport en spelen is dit proces nog niet formeel afgehandeld. Deze middelen zijn nog steeds beschikbaar om het buitenzwembad te ondersteunen in de onverwacht hoge onderhoudskosten.
    Veel werkzaamheden zijn mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers die ondersteunen in het beheer van het zwembad. Bij deze werkzaamheden zijn wederom vele vrijwilligers betrokken, maar er zijn ook professionele bedrijven nodig om de werkzaamheden uit te voeren. Om de toekomst van het zwembad te garanderen, heeft het college besloten tot de eenmalige financiële bijdrage voor de kosten van de overloopgoot in het diepe bad.

    Besluit

    1. Een eenmalige subsidie ter hoogte van €20.429,- toe te kennen aan Stichting Vrienden van de Kleine Oase voor het renoveren van de overloopgoot in het diepe zwembad.

  11. 5.e

    Het college gunt de opdracht aan P. Kastelein B.V. voor het herinrichten van de begraafplaats in Woubrugge. Voor het project ‘Herinrichting Begraafplaats Woubrugge’ heeft er een meervoudig onderhandse aanbesteding plaatsgevonden. Op 26 april 2024 is de kluis met inschrijvingen van bovengenoemd werk geopend. Er zijn drie inschrijvingen binnengekomen. Het proces-verbaal van opening is op TenderNed gepubliceerd. Voor deze aanbesteding geldt het gunningscriterium van de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de laagste prijs. Bij de beoordeling van de inschrijvingen is de inschrijving van Aannemingsbedrijf P. Kastelein B.V. als laagste inschrijving aangemerkt.

    Besluit

    De opdracht tot herinrichten van de Begraafplaats in Woubrugge definitief te gunnen aan de laagste inschrijver, P. Kastelein B.V.